Kaksoisverotus voidaan estää

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla ke 18.8.2010

Alkuperäinen otsikko:

”Avoin kysymys ministeri Kataiselle ”

Suomessa asuva eläkeläinen, joka on työskennellyt myös Ruotsissa, on ns. kaksoisverotuksen uhri. Miksi? Siksi, että Ruotsissa ansaitusta eläkkeestä hän maksaa verot (lähdevero) Ruotsiin, mutta sen lisäksi häntä verotetaan Suomessa täällä ansaitusta eläkkeestä.

Tuntuu oikeudenmukaiselta! Näin ei kuitenkaan ole, sillä Suomen verottaja ei ota huomioon Ruotsiin maksettua veroa, vaan lisää netto-osuuden Suomesta saatavaan eläkkeeseen ja verottaa eläkeläistä näin muodostuvasta yhteissummasta.  Tässä menettelyssä oikeudenmukaisuus on kaukana, sillä nostaahan menettely maksettavan lopullisen veron määrää..

Tämänkaltainen kaksoisverottaminen on yleisesti todettu epäoikeudenmukaiseksi verotettaessa Suomessa eläkkeellä olevia kansalaisia. Ruotsissa aikoinaan työskennelleet paluumuuttajat ovat huonommassa asemassa kuin Ruotsiin asumaan jäänet eläkeläiset. Epäkohta on syytä korjata, koska muista EU-maista Suomeen palaaviin paluumuuttajiin kaksoisverotusta ei sovelleta.

EY-tuomioistuimen antama tuomio (C-385/00) kieltää valtion ottamasta veroa ulkomailta tulevasta eläkkeestä. Myös KHO on käsitellyt asiaa 21.5.2003 ja ratkaisussaan (2003:27) todennut, että Suomen verotuksen ei tule asettaa Suomesta ja Ruotsista eläkettä saavia huonompaan asemaan verrattuna niihin Suomessa asuviin yleisesti verovelvollisiin henkilöihin, jotka ovat saaneet eläketuloja vain Suomesta.

Mielestäni Ruotsista tulleiden paluumuuttajaeläkeläisten kaksoisverotus voidaan estää hyvinkin yksinkertaisella tavalla. Miten?  Vaikkapa siten, että Ruotsissa saadusta eläketulosta peritty lähdevero vähennetään Suomessa maksettavasta verosta. Onko tämä liian yksinkertainen muutos valtionvarainministeri Jyrki Katainen?  Kyselee

KAUKO TUUPAINEN, tilintarkastaja, eläkeläinen