Kaikkea ei päätetä valtuustosalissa

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla ke. 6.4.2016

Keski-Suomen kunnat ovat viime aikoina yksityistäneet toimintojaan melkoisesti. Vaikuttaa siltä, etteivät kaikki päätöksentekijät tiedosta mistä yksityistämisessä eli privatisoinnissa on kysymys.

Kun kunnat tai kuntayhtymät  siirtävät toimintojaan perustamilleen osakeyhtiöille, ettei kyse ole lainkaan yksityistämisestä vaan toimintojen modernisoimisesta. Näin ajattelevat ovat väärässä.

Kuntien tai kuntayhtymien valitsemat henkilöt perustettujen yhtiöiden hallituksiin eivät ole kuntalain 69 §:n tarkoittamia luottamushenkilöitä.

Kuntalain mukaan kunnan luottamushenkilöitä eivät ole osakeyhtiön yhtiökokoukseen tai hallitukseen, säätiön kokoukseen tai hallitukseen, yhdistyksen kokoukseen tai hallitukseen, osuuskunnan kokoukseen tai hallitukseen nimetyt henkilöt. Sama koskee myös kunnan tytäryhteisöjä.

Melkoista porua on vastikään  pidetty Jyväskylän kaupunkilaisten laboratoriopalvelujen siirrosta Fimlab Laboratoriot Oy:lle. Lähinnä eläkeläiset ovat harmistuneet, kun niin sanotut vuoronumeropalvelut on poistettu tai  poistetaan  yksityisen yhtiön toimenpiteenä.

Meitä eläkeläisiä on kansalaisista lähes 25 % ja meillä kaikilla ei ole ajanvaraukseen tarvittavia tietokoneita eikä puhelimiakaan.

Ikävää on sekin, että me valtuutetut saamme ”pyyhkeitä” asiasta, vaikka päätökset on usein tehty muualla kuin valtuustosalissa.

Jyväskylässä vuoronumeropalvelu toimii toistaiseksi Telefoonikujan ja Keskussairaalan laboratorioissa ja Säynätsalossa tämän kuun loppuun asti.

Mitä tuumivat kaupungin ja maakunnan eläkeläiset, kun labraan pääsee vain internetin ajanvarauksen kautta? Toivottavasti heillä kaikilla on tarvittavat nettiyhteydet ja niiden käyttö hallinnassa.

KAUKO TUUPAINEN

eläkeläinen, kaupunginvaltuutettu (ps)

Jyväskylä