Neljät vaalit tulossa

(Kolumni Keski-Suomen VIIKKO-lehdessä 26.2.2004)

Jyväskylässä järjestetään loppuvuoden aikana neljät vaalit. Puolet vaaleista on tarkoitettu rajalliselle äänestäjäkunnalle, ei siis kaikille kaupunkilaisille.

Ensimmäiset vaalit ovat Jyväskylän kaupunkiseurakunnan kirkkoherran vaalit 28.- 29.3.2004, äänestyspaikkana Keskusseurakuntatalo. Äänioikeutettuja seurakuntalaisia on 51.000, jotka siis pääsevät valitsemaan seurakunnan ylintä virkamiesjohtajaansa (kirkkoherraa). Milloinkahan kaikki kaupunkilaiset valitsevat oman kaupunginjohtajansa (pormestarin) samalla tavalla? Oma suosikkini ksrk:n kirkkoherraksi on – seurakuntamme entinen kappalainen ja nykyinen Jyväskylän msrk:n kirkkoherra, TT Jukka Keskitalo.

Vielä rajatumpi äänestäjämäärä valitsee Lapuan hiippakunnalle uuden piispan 29.4.2004. Vaalin suorittavat 64:n seurakunnan kirkkovaltuuston valitsemat maallikkojäsenet, joita on 293 sekä 301 pappia ja lehtoria. Jyväskylän ksrk:n kirkkovaltuusto on valinnut piispanvaalia suorittamaan 32 valitsijaa, joista meitä demareita on neljäsosa eli kahdeksan. Oma suosikkini tähän tärkeään johtajan tehtävään on TT Tapio Luoma, joka toimii tällä hetkellä Seinäjoen kirkkoherrana. Tarkemmat perusteluni – Luoman valitsemiseksi – on luettavissa tämän lehden ”Vapaa sana” palstalta viikon kuluttua.

Kolmannet vaalit, johon saavat osallistua kaikki äänivaltaiset kansalaiset ovat EU-parlamenttivaalit tämän vuoden kesäkuussa. Ennakkoäänestys on 2.- 8.6. ja varsinainen vaalipäivä 13.6.2004. Puolueiden ja myös SDP:n on syytä oikeasti panostaa näihin vaaleihin, sillä viimekertainen äänestysaktiivisuus (31,4 %) oli todella kehno. Medialla on oma sijansa äänestysaktiivisuuden lisäämisessä, mutta kyllä me kaikki voimme kantaa oman kortemme kekoon. Omalta osaltani tuon hieman särmää keskisuomalaiseen vaalityöhön ilmoittamalla täten, että oma suosikkini EU-vaaleissa on YT Reino Paasilinna. Reino on paitsi viime EU-vaalien SDP:n ääniharava (64.005 ääntä) myös Suomen Avantouintiliitto ry:n Neuvottelukunnan puheenjohtaja. Tämä värikäs ja verbaali MEPPI saapuu Jyväskylään ja Jämsään 15.4.2004, joten laittakaapa päivämäärä allakkaanne jo nyt.

Neljännet vaalit ovat syksyn -04 kunnallisvaalit, joihin parhaillaan etsitään myös uusia potentiaalisia vaaliehdokkaita. Kuokkalan demarit ovat omalta osaltaan käynnistäneet etsintätyön ja muutama aikuisiän saavuttanut nuori onkin jo ehdokkaaksi lupautunut. Oma ehdokkuuteni näyttää olevan useiden kaupunkilaisten mielenkiinnon kohteena. Eräs merkkipaalu on 3.3. (Kaukon päivän kahvit), jolloin valitsijoilla on sanansa sanottavana. Illan kysymys kuuluukin: ”Onko miehestä enää mihinkään?

KAUKO TUUPAINEN