Eläkeläisetkö – rasite yhteiskunnalle?

Keskisuomalainen, Mielipidepalsta, Julkaistu 15.6.2005

Olen viime kuukausina kuullut eri yhteyksissä, että suuret ikäluokat ja jo eläkkeellä olevat olisivat melkoinen rasite työssä käyvälle väestölle ja taustayhteisöille. Ihmettelen moisia puheita. Miksikö? No lähinnä siksi, etteivät väitteet pidä paikkaansa.

Ne meistä (eläkeläisistä), jotka olemme uurastaneet työelämässä nelisenkymmentä vuotta ja saamme ansaittua työeläkettä, olemme todellisia veronmaksajia. Esim. Jyväskylässä on kaupungin veroprosentti 18,5 ja Jksrk:ssa 1,35 %, jonka mukaisesti – me eläkeläiset – maksamme veroja. Sen sijaan ns. efektiivinen veroprosentti on Jyväskylässä 14,5 ja Jksrk:ssa 1,00 %, jonka mukaisesti työssä käyviltä henkilöiltä veroja peritään.

Tämähän tarkoittaa sitä, että myös kunnallisvero on jo nyt osin progressiivinen, joskin meidän eläkeläisten vero on n. 4 prosenttia korkeampi kuin työelämässä vielä olevien. Syynä on se, että vain palkkatulosta saa tehdä moninaiset ”tulonhankkimiskustannusten” vähennykset. Lisäksi useimmilla eläkeläisillä on oma asunto, josta maksamme kiinteistöveroa kaupungille,

Keskuudessamme ei ole työttömyyttä, ei päivähoito- eikä koulunkäyntiongelmia, joten eläkeläisten mollaaminen on syytä unohtaa. Lisäksi monet meistä hakevat terveydenhoitoon tarvittavat palvelut yksityisiltä terveysasemilta ja ovat täten poissa kunnan kustantamista terveyspalveluista.

Kaikella tällä tarkoitan sitä, että meitä eläkeläisiä tulisi kohdella julkisuudessa nykyistä paremmin, varsinkin kun meillä kaikilla on äänioikeus, jota tulemme jatkossakin käyttämään. Osin näistäkin syistä johtuen, esitin viikko sitten Jyväskylässä pidetyssä SDP:n Puoluekokouksessa, että ”eläkeläisten verotuksen oikeellisuutta tulee seurata jatkuvasti”. Esitykseni taisi yllättää kokousväen täydellisesti, sillä se ei saanut siltä istuimelta kannatusta, mutta asiaan palataan, sen lupaan.

Kauko Tuupainen,
tilintarkastaja, eläkeläinen, Jyväskylä