Naurettavia säästösuunnitelmia kirjastotoimessa!

Keskisuomalaisen mielipidepalsta 19.8.2005

Vanha sanonta on, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä – kulttuuriakin tarvitaan. Tämä viisaus on eräiltä unohtunut. Tiistai-iltana kuulin, että ns. kirjastotyöryhmä on esittänyt, että Kypärämäen, Lohikosken ja Halssilan sivukirjastot lakkautettaisiin lähimmän kahden vuoden aikana. Säästöä syntyisi kokonaista 189.400 euroa vuodessa! Summa on naurettava, kun esimerkiksi Lutakko-talossa toimiville järjestöille valtuusto on osoittanut viimeisen vuoden aikana 500.000 euroa.

Jyväskylän sivistys- ja kulttuurikaupungin maine on oikeasti hiipumassa tämänkaltaisten suunnitelmien myötä. Haluaisin muistuttaa tämän päivän päättäjiä siitä, että jo 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa kaupungissamme oli vireää kauppiaiden, käsityöläisten ja työväen kirjastotoimintaa. Haluaako nykypäättäjäpolvi lopettaa sen, minkä esi-isät ovat saaneet aikaan? Minä sanoudun irti tämänkaltaisesta puuhastelusta.

Ovatko eräät virkamiehet unohtaneet, että kirjastopalvelut kuuluvat kaupungin peruspalveluihin, joiden lähtökohtana on – valtuuston päätöksen mukaisesti -” kaikille tarvitsijoille kaikissa olosuhteissa”?

Onko kukaan tullut pohtineeksi, että sivukirjastojen toimintaresursseja tulisi päinvastoin parantaa? Jos säästää halutaan, niin olisiko ns. pääkirjaston suhteen tehtävä jotain ”ennenkuulumatonta”? Pohtiihan valtioneuvostokin ajoittain tasavallan toimintojen hajasijoittamista.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu (sd)
Jyväskylä