Avantouintia harrastetaan myös Palokassa ja Tikkakoskella

Palokka-lehti 21.2.2008:

Tätä juttua kirjoittaessani on talven avantouintikausi parhaimmillaan. Kausihan alkoi jo ”sulien vesien aikana”, joskin vaikuttaa silta, että kunnon talvi antaa odottaa itseään. Olen käynyt säännöllisesti (2-3) kertaa/viikko) avannossa ja täytyy rehellisesti tunnustaa, että olo on parempi kuin edellistalvena.

Perinteistä talviflunssaa en ole potenut ja monista menoista huolimatta stressaantumista en ole havainnut. Päinvastoin olo on ollut kuin entisellä pojalla – ensitreffien jälkeen.

Avantouinti on Suomessa lisääntynyt ja siihen on osaltaan vaikuttanut – viisi vuotiaan – Suomen Avantouintiliitto ry:n toiminta. Avantouinnin harrastajia on Suomessa reilut 120.000, joista naisia 60 % ja miehiä 40 %. Keski-ikä on 50 vuoden kieppeillä, joskin nuorten (alle 30 vuotta) osuus on viime vuosina merkittävästi kasvanut.

Mikä sitten tekee avantouinnista suositun? Syitä on monia: Eräät sanovat, että uinti viileässä vedessä vaatii rohkeutta eli itsensä voittamista. Toiset taas ovat sitä mieltä, että uinnin jälkeen on reipas ja keventynyt olo, mikä taas johtuu verenkierron lisääntymisestä. Kolmansien mielestä erilaiset kolotukset, niska- ja hartiakivut, stressi sekä satunnainen huonotuulisuus ja jopa mustasukkaisuuskin jäävät avantoon. Karaistumisesta johtunee, että avantouimarit vilustuvat melko harvoin.

Olivatpa syyt avantouinnin harrastamiseen mitkä tahansa, harrastus leviää kulovalkean tavoin. Tästä syystä liitto pyrkii antamaan oikeata tietoa oikeille ihmisille. Näitä ”oikeita ihmisiä” ovat myös kuntien päättäjät, joille pyritään kertomaan avantouinnin merkityksestä sairauksien ennaltaehkäisyssä. Ajatuksena liitolla on, että kunnat loisivat puitteet harrastuksellemme eli rakentaisivat tarvittavat tilat, joita seurat omalla tulorahoituksellaan ylläpitäisivät.

Jyväskylän maalaiskunta on hoitanut oman osuutensa esimerkillisesti jo usean vuoden ajan. Kaupungin puolella olisi petrattavaa, mutta toisaalta ymmärrän kaupungin panostuksen suosittuun liigatason jääkiekkoon. Myös pesä-, jalka- ja koripalloilijat kilpailevat paitsi kaupungin myös paikallisten yrittäjien sponsorirahoista.

Avantouintia on ylläpitänyt Jyväskylän seudulla paikallinen avantouintiseura jo vuodesta 1961 alkaen. Seurassa on maksavia jäseniä hieman vajaa 1.100 ja sen puheenjohtajana toimii vaajakoskelainen Veikko Lahtinen. Seuralla on avantouintipaikat kaupungin alueella Tuomiojärvellä, Köhniöllä ja Tikassa. Maalaiskunnan alueella ovat uintipaikat Vaajakoskella, Palokassa ja Tikkakoskella.

Palokan avantouintipaikka sijaitsee Alvajärven rannalla Ollilan uimarannassa. Paikan vastuuhenkilönä toimii Antero Ahonen (puh. 0400 243 526). Tikkakosken avantouintipaikka sijaitsee Hietajärven rannalla armeijan vanhalla miehistösaunalla (Itäranta) ja sen vastuuhenkilönä toimii Tuula Syvänperä (puh. 040 727 1260).

Jos ja kun, yllä oleva teksti antoi kiinnostuksen kipinän ryhtyä harrastamaan avantouintia, niin sekä Antero että Tuula antavat mielellään lisätietoja. Tietoja ja ns. kokeilukortin saatte myös soittamalla avantouintiseuran toimistoon Suvi Korhoselle, puh (014) 621 714. Toimisto sijaitsee Jyväskylässä, Eeronkatu 6:ssa ja se on auki (ma-pe) klo 09.00 – 13.00. Avantouintiseuran kotisivut ovat ositteessa: toimisto@jklavanto.net

Lopuksi varoituksen sana: Avantouintiin jää helposti koukkuun!