Jutta kansanvallan asialla

Keski-Suomen VIIKKO- lehti ja PALOKKA- lehti to 31.7.2008:

SDP:n uusi puheenjohtaja Jutta Urpilainen tekee näyttäviä ja vanhoja perinteitä tuulettavia keskustelunavauksia. Yksi sellainen oli hänen Kankaanpäässä esittämä ajatus, jonka mukaisesti kunnanjohtajat valittaisiin suoralla kansanvaalilla.

On hyvä, että demarit viimeinkin ymmärtävät, mitä eroa on kansanvallalla ja poliittisella diktatuurilla. Kun 19.5.2003 tein valtuustoaloitteen, jossa esitin ”Jyväskylää pormestarimallin kokeilukaupungiksi”, niin kovimmat vastustajat löytyivät omasta – silloisesta – valtuustoryhmästäni.

Kettusen ”lakeijana” toiminut kaupunginhallituksen demarikellokas oli loihe lausumaan, että ”pormestariksi valittaisiin ”mattinykänen tasoinen julkkis”, jos aloitteeni hyväksyttäisiin. Perille ei mennyt sanomani, että pormestariehdokkaat asetettaisiin kaupunginvaltuustossa eri ryhmien toimesta, ennen kansalaisten suorittamaa valintaa. Aloite hylättiinkin valtuustossa 14.3.2005 ja hylkäystä perusteltiin sillä, että kaupungin hallinto oli uudistettu vuonna 2004.

Kaupunginjohtajan (pormestarin) valinta ei olisi mikään ”uusi tapahtuma” kansalaisten keskuudessa, sillä vastaavanlainen menettely on ollut kirkon piirissä jo iät ja ajat. Asettaahan hiippakunnan tuomiokapituli – pääsääntöisesti – kolme ehdokasta kirkkoherraksi, joista seurakuntalaiset valitsevat suoralla, salaisella vaalilla seurakunnan johtajan – kirkkoherran.

Olen Jutan kanssa samaa mieltä, että kaupunginjohtajan (pormestarin) valinta lisäisi kansalaisten kiinnostusta kunnallispolitiikkaan, joten siitä vaan viemään ajatusta eteenpäin.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu, PerusÄssä
Jyväskylä