Miksi Kuokkala tarvitsee kirkkonsa?

Keskisuomalainen, Mielipide-palsta 10.9.2004:

Ensinnäkin täytyy muistaa, että meitä (kuokkalalaisia) on yli 16.000, joista seurakunnan jäseniä noin 80 % eli lähes 13.000. Jos Kuokkala olisi oma itsenäinen seurakunta, löytyisi Keski-Suomesta 23 pienempää seurakuntaa, joissa on oma kirkko. Toiseksi korostan, että srk:n vuosittaisista verotuloista (yli 10 M€), viidesosan eli 2 M€ maksavat kulmakuntamme asukkaat. Lisäksi – rahasta puheen ollen – srk:n talous on todella hyvässä kunnossa, etten sanoisi liiankin hyvässä, johtuen korkeahkosta veroprosentista (1,35).

Jksrk:n likividit varat (erilaiset saamiset, arvopaperi- ja pankkitalletukset sekä kassa) olivat 31.12.2003 kaikkiaan 17,795 M€ (105,807 Mmk). Maksuvalmius on n. 1 ½ vuotta, kun se Jyväskylän kaupungilla on 2-3 päivää! En ole enää moneen vuoteen vaatinut veroprosentin alentamista, uskoen siihen, että kertyneillä ylimääräisillä euroilla rakennetaan aikanaan kirkko Kuokkalan keskustaan. Nyt on rakentamisen aika!

Unohtaa ei pidä myöskään seuraavia argumentteja: Kuokkala on lasten ja nuorten kaupunginosa. Meillä asuu lähes 25 % Jyväskylän kouluikäisistä. Kuokkalaan syntyy vuosittain 220-240 lasta, joten kastetilaisuuksia riittää. Voin vain kuvitella, kuinka suosittu omasta kotikirkosta tulisi myös nuorten parien vihkikirkkona tai rippikoululaisten konfirmaatiopaikkana. Pelkästään rippikoululaisten tarve on vuosittain 6-8 konfirmaatiotilaisuutta, jotka nyt joudutaan pitämään srk:n muissa kirkoissa eri puolilla kaupunkia.

Nykyinen vuonna 1985 valmistunut – tilapäiseksi tarkoitettu – srk-koti on osoittautunut ahtaaksi myös
koululaisryhmille. Esim. Pohjanlammen ala-asteen oppilaat mahtuvat nykytiloihin neljänä eri ryhmänä kokoontuessaan vuosittaisiin syys-, joulu- ja pääsiäiskirkkoihin. Mielestäni parempi fiilis saavutettaisiin, jos koko koulu mahtuisi samanaikaisesti saman katon alle. Jotta asiat pysyisivät hanskassa, tulisi nykyisestä Tikan srk-kodista luopua. En epäile hetkeäkään, ettei ostajia löytyisi, koska srk-kodin sijainti on erinomainen.

Lopuksi totean, että Jyväskylän jakamattomassa seurakunnassa on siirrytty uuteen aluetyömalliin, jossa seurakunnallinen toiminta on jaettu neljän alueen kesken. Kunkin alueen toimintaa johtavat alueneuvosto ja aluekappalainen (meillä Pekka Mustonen) käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa. Tämänkin tosiasian tiedostaen on häpeällistä, että meiltä puuttuu oma kirkko ”keskeltä kylää”. Tontti on nimittäin ollut varattuna jo vuodesta 1985 lukien Kuokkalan keskustasta ja olisi kaupunkikuvallisestikin erinomainen asia, jos ydinkeskusta rakentuisi myös tältä osin.

Kirkon hinnaksi arvioisin – kun luksusta ei rakenneta – 3-4 M€ ja sen tulisi pitää sisällään kirkko- ja
toimistotilojen lisäksi myös tilat pienimuotoisten perhejuhlien (kastajaiset, konfirmaatiot, vihkiäiset jne) järjestämiseen. Nämä tilat voitaisiin sijoittaa esim. kirkon alakertaan, koska kyseessä on rinnetontti. Nykyiset srk:n tilat ja toiminnot Polttolinjalla (päiväkerho, partio, diakonia, iltapäiväkerho jne) säilyisivät edelleenkin, mutta toiminnallisesti tilat tulisivat lähemmäksi ”sitä kaikkein pyhintä”.

KAUKO TUUPAINEN

Jksrk:n kirkkovaltuuston varapj.
Lapuan hiippakuntavaltuuston jäsen