Laatikainen – ja mankuvat poliitikot

(Keskisuomalainen 24.9.2004/puheenvuorot)

Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen otti viime keskiviikon pääkirjoituksessaan näkyvästi kantaa poliitikkojen ”mankumiseen ja maksuttomiin nautintoihin”. Olen useinkin ollut eri mieltä Erkin purkauksista, mutta tällä kertaa hänen pääkirjoituksensa osui naulan kantaan. Rohkenen tuoda tämän julki, vaikka kunnallisvaalit ovat tasan kuukauden kuluttua. Onhan niinkin, että kun porvaria kehut, niin omat ”haukkuvat.”

Olen ollut sen verran kauan Jyväskylän kunnallispolitiikassa, että voin lausua ääneen, että joillekin luottamushenkilöille on omat syynsä pyrkiä tiettyyn luottamustoimeen ja vain siihen. En ole välittänyt, kun verottajakaan ei ole sitä tehnyt, mutta selvää rahanalaista etuutta syntyy, kun esim. kaupunginhallituksen
pöydän ympärillä istuvat päättäjät saavat vuosilipun, mikä oikeuttaa vapaaseen sisäänpääsyyn esim. uimahalliin, jääkiekko- , kori- ja pesäpallopeleihin. Oma lukunsa oli erään uuden valtuutetun tekemä ehdotus, että kaikki
kaupunginvaltuuston jäsenet (avec) saavat ilmaiset lipun Kaupunginteatterin näytäntöihin koko valtuustokaudeksi. Onneksi eräät päättäjät ovat ymmärtäneet jättää ”etuutensa” väliin tälläkin valtuustokaudella.

Mitä taasen vaalikoneeseen tulee, niin taisin olla ensimmäisiä kyselyyn vastanneista ja ”puoli-ilmaisen” mainostilan ostajista. Köyhän miehen budjetilla vaalityötään tekevän ei kannata jättää väliin mainosta, jossa on perinteisen vaalialennuksen (25 %) lisäksi saa 60 %:n ”vaalikonealennuksen”. Lopuksi totean, että neljä vuotta sitten moni otti minuunkin yhteyttä ja sanoi ratkaisseensa ehdokkaansa oman vaalianalyysinsä perusteella.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu