Heinäluoman ruletti oli paikallaan

Keskisuomalaisen mielipidepalsta 15.9.2005

Olli Turunen otti tällä palstalla 13.9. kriittisesti kantaa puheenjohtaja Eero Heinäluoman ministerirulettiin, moittien rulettia älyttömäksi. Siltähän homma puusta katsoen näyttääkin. Politiikassa on pelin henki kuitenkin toisenlaista kuin yrityselämässä, joskin sielläkin näyttää yllätyksiä lähes päivittäin tapahtuvan. Viimeksi 12.9., kun OKO osti Pohjolan osake-enemmistön talon johdon ja työntekijöiden tietämättä asiasta tuon taivaallista.

Mielestäni niin tulevalla valtionvarainministerillä (Heinäluoma) kuin liikenne- ja viestintäministerillä (Huovinen) on usean vuoden kokemus yhteisten asioiden hoitamisesta. Mitä suostumukseen tulee, niin uskon, että jokainen kaupunginvaltuutettu sisimmässään haluaa kaupunginhallituksen jäseneksi ja kansanedustaja ministeriksi, joten suostumus on periaatteessa aina voimassa.

Päätöksenteko niin kunnallis- kuin valtionhallinnossakin tapahtuu aina esittelystä, jonka suorittavat kokeneet virkamiehet ns. virkavastuulla. Jyväskylän kaupunginhallituksen ”ministerit” eli kaupunginhallituksen jäsenet ovat Turusen mittapuun mukaan lähes kaikki noviiseja, koska ¾ heistä on ensimmäistä kauttaan hallituksessa. Minä olen eri mieltä.

Vanha sanonta on ”Kun herra antaa viran, antaa hän myös jären”. Niin kuntien hallituksien kuin valtioneuvostonkin jäseniksi valittavien henkilöiden arviointi tapahtuu muiden kuin asianomaisen toimesta eli demokratia toimii. Hyvä niin, SDP:n on liikkeenä kuitenkin siirryttävä ihan oikeasti ”pari piirua ihmisen suuntaan” ja paikallaan on myös se, että Keski-Suomen demarit saavat suoran yhteyden tasavallan hallitukseen.

SDP:n puheenjohtaja, tuleva valtionvarainministeri Eero Heinäluoma saapuu Jyväskylään, Kuokkalan koulun auditorioon tiistaina 20.9. klo 18.00. Tulkaapa esittämään kysymyksiä.

Kauko Tuupainen
Kunniapuheenjohtaja
Kuokkalan Sosialidemokraatit ry.