Herkkähipiäisyyttä ja luopumista

Keski-Suomen VIIKKO-lehdessä 8.6.2006

Viime päivinä on sanansäilän käyttö kohahduttanut tasavaltamme kansalaisia ja – täällä Jyväskylässä – kaupunkilaisia. Valtakunnallista julkisuutta sai kansanedustaja Heidi Hautala (vihr.) puheillaan eduskunnan juhlaistunnossa. Täällä kotinurkillani on Jyväskylän Energia Oy:n toimitusjohtaja Juha Lappalainen ja yhtiön entinen myyntipäällikkö Aarre Päri saaneet mielipiteillään maakunnan kansanedustajat tolaltaan. Itse – jonkinlaisena kynänkäyttäjänä – edustan näkemystä, että Suomen Perustuslain ”sananvapauspykälän” (13 §) mukaisesti ”Jokaisella on sananvapaus.

Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä”. Tämä takaa sanansäilän käytön kaikille kirjoitus- tai puhetaitoisille. Eri asia sen sijaan on se, miten ja missä mielipiteen ilmaisuoikeutta käytetään. Heidi Hautala on saanut ”tuomionsa” julkisuudessa muilta sanansäilän käyttäjiltä.

Energiayhtiön miehet saivat kansanedustajilta voimakasta kritiikkiä viime maanantaisessa Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksessa. Puheita kuunteli – yleisölehteriltä – myös energiayhtiön toimitusjohtaja. Yleisvaikutelma oli, että kokeneet poliitikot (kansanedustajat) heittääntyivät – näin vaalien alla – turhankin herkkähipiäiseksi. Rapatessa roiskuu ja tämä roiskuminen aiheuttaa usein myös ylilyöntejä puheisiin ja kirjoituksiin, varsinkin silloin kuin kirjoittaja tai puhuja kokee oman asiansa tärkeäksi ja mielipiteensä ainoaksi oikeaksi. Jyväskylän uuden suurvoimalan paikka- ja omistajaratkaisu puhuttaa valtuutettuja myös loppukesästä, sillä 15 valtuutetun voimin jäi kansanedustaja Petri Neittamäen aloite ”Jyväskylän voimalaitosratkaisuvaihtoehtojen selvittämisestä” pöydälle kesän ajaksi eli 21.8. pidettävään kokoukseen.

Toivottavaa tiedonkulun kannalta olisi, että kansanedustajille annetut lisäselvitykset – voimalaratkaisusta – toimitetaan tiedoksi myös muille valtuutetuille kesän aikana. Tiedän, että tieto lisää tuskaa, mutta jos se helpottaa paikkakysymyksen ratkaisua myös Keljonlahtea vastustavien osalta, niin siitä vaan.

Oma taisteluni ”Fortumin herrojen vilpittömyyden selvittämiseksi Jyväskylän energiahuollossa” päättyi viime maanantaina, kun hallituksen puheenjohtaja Veijo Koskinen (sd) ”valaehtoisesti” vakuutteli, ettei Fortum Power and Heat suostu tinkimään Jyväskylän Energiatuotanto Oy:n (JYT) osake-enemmistöstä toiveeni mukaisesti.

KAUKO TUUPAINEN