Terveysasemien ulkoistaminen ei ole järkevää

Keskisuomalaisen ”Puheenvuoropalstalla” to 12.10.2006:

Jyväskylän kaupungilla on vireillä erilaisia yhtiöittämis- ja yksityistämis- suunnitelmia. Eräs tällainen on terveysasemien ulkoistaminen. Liipaisimella ovat – tietojeni mukaan – Säynätsalon, Huhtasuon ja Kuokkalan terveysasemat. Ulkoistamisessa terveysaseman lääkäreiden ja hoitohenkilöstön vastaanottotoiminta sekä lääkäreiden neuvoloissa ja kouluissa tekemä työ annetaan yksityisen bisneksen haltuun. Kiinteistöt säilyvät kaupungin omistuksessa.

Varoittavana esimerkkinä on Lahden kaupunki, joka ajautui epärealististen säästösuunnitelmien seurauksena vuosia sitten vaikeaan lääkäripulaan kokeneiden lääkärien siirtyessä ympäristökuntien palvelukseen. Lahden pääterveysasema – Paavola – jouduttiin ulkoistamaan lääkäripulan takia muutama vuosi sitten. Kokemus Lahdesta osoittaa, että ulkoistamista pitävät hyvänä vain ne, jotka ovat olleet sitä suunnittelemassa.

Miksi näin? Sanomattakin on selvää, ettei yksityisen firman kannata hoitaa potilasta kokonaisuutena ja pitkäjänteisesti. Sopimuskausihan on yleensä vain pari vuotta. Jos toimittaisiin perinteiseen tapaan, ei suoritteissa päästäisi lukuihin, jotka tuottavat yritykselle voittoa lyhyellä aikavälillä. Tässä tuloksenteon huumassa nuoret, vastavalmistuneet ja kokemattomat lääkärit käsittelevät potilaita liukuhihnatyönä: ”Paita pois, stetoskooppi hartioiden väliin, lääkeresepti kouraan ja – seuraava potilas”.

Väite tuntuu hurjalta, mutta hurjaahan meno onkin. Yksityinen medialan yritys rakentaa ulkoistuksessa liikeideansa niin, että henkilöstön mitoitus on riittävän niukka, jotta kokonaiskustannukset olisivat edulliset. Tähän päästään sopimalla lääkärityövoiman käyttö siten, että keskitytään yksinomaan vastaanotto- käyntien ”tuottamiseen”, jolloin toiminnan kehittäminen, yhteistyö- ja hoitoneuvottelut muiden palvelutahojen (sosiaali- ja työvoimatoimi, päihdepalvelut jne.) kanssa jäävät lapsipuolen asemaan.

Pitkässä juoksussa huomataan, ettei ulkoistettu homma olekaan edullista. Kokeneet pitkään työskennelleet lääkärit eivät lähetä potilaitaan tutkimuksiin ja erikoissairaanhoitoon siinä määrin, kun nuoret lääkärit joutuvat tekemään.

Toisaalta, jos sairautta ei todeta alkuvaiheessa, sen myöhemmästä hoidosta saattaa koitua yhteiskunnalle melkoinen lisälasku. Jos kaupunki ulkoistaa terveysasemiaan, on erittäin vaikea varmistaa, että yksityinen firma huolehtii toiminnan kehittämisestä, yhteistyöstä eri tahojen kanssa sekä työntekijöittensä koulutus- ja kehittämisvelvollisuuksistaan samaan tapaan kuin julkinen terveydenhuolto. Jos näin ei tapahdu, pitkäaikaissairaat eivät saa kunnollista ja asiantuntevaa hoitoa.

Kauko Tuupainen perusdemari,
Kuokkala, kaupunginvaltuutettu
Jyväskylä