Mistä rahat?

Suur-Jyväskylän lehti ke 06.12.2006

Reilun viikon takaisessa kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa tein ”vähäväkisen kansanosan” puolesta esitykset viiden uuden omalääkärin viran saamisesta avoterveydenhuoltoon, urheiluseurojen avustusrahojen nostamisesta sekä kirjastotoimeen Kuokkalan lähikirjaston rahoituksen (tilathan on ostettu jo viisi vuotta sitten). Useampikin valtuutettukollega kysyi, että mistä rahat?

Vastasin, että se on kaupunginhallituksen asia, mutta voin tarvittaessa konsultoida. Samaisessa kokouksessa päätettiin äänestyksen jälkeen 55-4, yksi tyhjä, hyväksyä Korpilahden kunnan liittäminen kaupunkiin vuoden 2009 alussa. Minäkin yritin kysyä valtuutetuilta, että mistä rahat?! Kyse on nimittäin merkittävästi suuremmista summista kuin minun esityksissäni. Päätös tehtiin siitä huolimatta, että Korpilahden asukkaiden enemmistö vastusti liitosta. Se Perustuslain suomista oikeuksista kuntalaisille.

Valtuutettujen piti tietää, että Korpilahden kunnan kattamattomat alijäämät (kumulatiivinen alijäämä) oli kunnan viime vuoden tilinpäätöksessä 3,4 miljoonaa euroa (M?). Pitkäaikaiset lainat ovat lähes 15 M?, jotka siirtyvät kaupungin hoidettaviksi (korot ja lyhennykset) kuntaliitoksen jälkeen. Tiedossa on, että Korpilahden kunta aloittaa Tikkalan kyläkoulun rakentamisen ensi vuonna – ilman valtionapuja – kustannus vähintään 3,5 M€? eli lainamäärä kasvaa kyseisellä summalla.

Mistä rahat? Tietenkin kaupungin kassasta, ja jotta rahat riittäisivät, peruspalveluja jälleen vähennetään sekä taksoja ja tariffeja nostetaan tulevinakin vuosina.

Kaiken kukkuraksi valtuusto hyväksyi sopimusehdon, jonka mukaisesti ”Korpilahden kunta luopuu niistä talouden tervehdyttämistoimenpiteistä, joista ei ole tehty valtuustotason päätöstä”. Eli Iso Veli (kaupunki) antoi Korpilahdelle luvan elää seuraavat kaksi vuotta kuin pellossa, kustannussäästöistä välittämättä. Onko tämä oikein? Kysyy…

KAUKO TUUPAINEN
SE puolueisiin sitoutumaton eduskuntavaaliehdokas,
Jyväskylä