Eduskunnan kyselytunnit ovat suurta showta!

Suur-Jyväskylän lehti ke 27.6.2007:

Televisiosta tulee ulos silloin tällöin tunnin mittainen kansanedustajien kyselytunti. Hyvä niin. Mutta minkälainen?

Kansanedustajat lukevat papereistaan noin minuutin mittaisen kysymyksen, johon ministerit vastaavat – aitiostaan – ilman papereita. Hyvä niinkin. Mutta ainakin minusta tuntuu siltä, että hallituspuolueen edustajat ovat informoineet etukäteen omia ministereitään kysymystensä sisällöllä.. Miksi näin oletan? Siksi, että vastaukset ovat tuolloin merkittävästi fiksumpia ja asiapitoisempia kuin vastaukset oppositiopuolueiden edustajien kysymyksiin.

Toisaalta, eivätkö hallituspuolueet pidä omia ryhmäkokouksiaan, joissa edustajat voivat esittää kysymyksensä oman puolueensa ministereille ilman teatraalista julkisuutta?

Toivonkin, että TV:n lähetysaikana kysytään pääsääntöisesti oppositiopuolueiden edustajien kysymykset ja hallituspuolueiden ministerireiden ”itsestään selvät” vastaukset kuullaan TV:n lähetysajan ulkopuolella. Tällöin kuultaisiin ja katseltaisiin lähetysajan puitteissa oikeaoppista poliittista debattia. Lisäksi, jos kerran kyseessä on ”kyselytunti”, niin opetelkaa kysymykset ulkoa eli esittäkää ne ilman sisälukua papereista,

toivoo KAUKO TUUPAINEN Jyväskylästä