Kemiran osakekauppa huolestuttaa

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla la 01.09.2007:

Kemiran suurehko osakekauppa, jossa 40 miljoonaa valtion osaketta siirtyi eräälle yksityiselle suvulle ja eläkeyhtiölle huolestuttaa jo tavallisia kansalaisiakin. Mihin ollaan menossa, kun valtioyhtiön osakkeet sujutellaan jollekin yksityiselle taholla ilman perinteistä tarjouskilpailua tai huutokauppaa?

Onko valtion uusin kokoomukselainen salkunhoitaja (ministeri Häkämies) luomassa uutta linjaa, jota enteilee myös tuleva ”valtionyhtiölaki”. Siinähän hallitus voi ilman eduskunnan lupaa kaupitella – halujensa mukaisesti – valtioyhtiöiden osakkeet kenelle tahansa ja millä hinnalla tahansa, jos valtion omistus jää yhtiössä alle 50,1 prosentin.

Eikö pitäisi ottaa oppia historiasta, joista viimeisin oli Partek/Kone/Antti Herlin osakekauppakuvio, jossa viimeksi mainittu pani – lupaustensa ja puheittensa vastaisesti – lihoiksi valtiolta ostamansa osakepotin merkittävällä kauppavoitolla.

Jos Kemiran ostettujen osakkeiden arvo nousee yhdessä yössä 654 miljoonasta 708 miljoonaan eli 54,4 miljoonaa euroa ja kauppa tehtiin ilman ylihintaa eli preemiota, ei siitä voi ostajia syyttää. Vika löytyy uuden hallituksen uudesta kokoomukselaisesta omistajapolitiikasta. Seuraan suurella mielenkiinnolla, kuinka kauan myydyt osakkeet pysyvät ostajansa hallussa.

Onko seuraavana myyntikohteena valtion omistama Metso tai digiaikaan siirtyvä Yle? Minä vaan kysyn?

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu
PerusÄssä, Jyväskylä