Miksi äänestytin (Jyväskylän) kaupunginvaltuustoa?

Keskisuomalainen, Korpilahti-lehti, Jyväskylän Kaupunkilehti ja Palokka-lehti 5.11.2008;

Uuden Jyväskylän kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa maanantaina 3.11.2008. Kokous venyi yli kuusi tuntiseksi, johtuen osin kahdesta tekemästäni äänestysesityksestä

Miksi äänestytin valtuustoa? Edustin jo ennen kuntavaaleja näkemystä, että uuden valtuuston kooksi riittää mainiosti kuntalain 10 §:n mukaisesti 67 valtuutettua. Valtapuolueet (sdp, kok ja kepu) halusivat kuitenkin nostattaa omaa egoaan ja päättivät uuden valtuuston kooksi 75 valtuutettua.

Kuntavaalin tuloksen selvittyä samat valtapuolueet sopivat, että valtuustolle valitaan – nykyisen kahden varapuheenjohtajan asemasta – kolme varapuheenjohtajaa ja että hallitukseen valitaan 15 jäsentä. On yhteisten varojen tuhlausta ja kuntavaalin tuloksen aliarviointia, että joka neljäs valtuutettu huudatti itsensä kaupunginhallituksen kokoushuoneeseen. Sanomattakin on selvää, että hallituksen seminaarimatkat yms. tulevat hintoihinsa kun 19 luottamushenkilölle maksetaan kokous- ja vuosipalkkiot, päivärahat, ateria-, matka- ja yöpymiskorvaukset, kun pienemmälläkin porukalla asioita voitaisiin valmistella valtuustolle.

Olin lisäksi tyytymätön kaupunginhallituksen jäsenten valinnassa siihen, että perussuomalaiset ajettiin samaisen koalition toimesta ”nurkkaan”, vaikka vaaleissa saamamme kannatuksen perusteella meille olisi kuulunut ”puolikas hallituspaikka” eli kahden vuoden jäsenyys ja varajäsenyys kaupunginhallituksessa – alkaneen valtuustokauden aikana.

Kaupunkilaiset halusivat muutoksen valtapuolueiden vallankäyttöön ja heidän yksisilmäiseen ja omahyväiseen politikointiin äänestämällä minua ja muita perussuomalaisia. Tämän vuoksi esitimme – vaalin tulokseen perustuvan – toiveemme hallituspaikasta, mutta kun sitä ei meille suotu, ajauduimme aikaa vievään äänestystilanteeseen. Äänestys oli ainoa tapa korostaa demokratiavaadettamme, koska eräs toinen valtuuston pienryhmä palkittiin koko kauden kestävällä hallituspaikalla, vaikka kannatuksen perusteella paikka olisi tullut puolittaa.

KAUKO TUUPAINEN
puheenjohtaja
Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Jyväskylä