”Kolmen koplan” sopuilusta

Korpilahti-lehti 31.12.2008:

Kokoomuksen korpilahtelainen kaupunginvaltuutettu Markku Aarnos otti tässä lehdessä 17.12.2008 kantaa edustamani valtuustoryhmän käyttäytymiseen luottamuspaikkojen jaossa. Hän totesi, että ”Pienen, mutta sitäkin äänekkäämmän särön sopuiluun sai aikaan Perussuomalaisten valtuustoryhmä, joka olisi halunnut enemmän paikkoja, kuin heille oltiin suomassa.”

Haluankin tässä yhteydessä esittää kiitokseni veli Aarnokselle rehellisestä näkemyksestä. Kyseessä oli tosiaan ”kolmen koplan” (sdp, kok ja kepu) keskinäinen sopuilu, jossa päätettiin jättää kolmen valtuutetun PS:n ryhmä ilman lautakuntapaikkoja. Ryhmälle oltiin todellakin suomassa paikka maatalouslautakunnassa, joskin tämänkin paikan varajäsenyys olisi annettu demareille.

PS:n valtuustoryhmälle olisi kelvannut maatalouslautakunnan paikka, mutta sitäkään ei meille suotu, koska rohkenimme esittää saamamme kannatuksen mukaista (4,5 %) osuutta lautakuntapaikoista. Valittiinhan 12 lautakuntaan kaikkiaan 156 jäsentä ja yhtä monta varajäsentä, josta suhteellinen osuutemme olisi ollut seitsemän paikkaa. Tästä huolimatta esitimme edustajaamme vain neljään lautakuntaan, jotka meiltä evättiin valtuustossa isoisten toimesta. Eli vaalien voittajille ei suotu neljää paikkaa 156:sta, kiitos kolmen koplan ja myötäjuoksijoiden.

Olen saanut runsaasti palautetta äänestäjiltä, jotka halusivat muutosta kolmen koplan touhuiluun Jyväskylässä. Meitä äänestäneet katsovat, että heitä aliarvioitiin äänestäjinä ja he muistavat enemmistön käytöksen seuraavissa vaaleissa.

Varsinainen särö suurten puolueiden sopuilussa oli Aarnoksen mainitsema ns. superlautakunnan pilkkominen. Esitimme asian palauttamista ”Uuden Jyväskylän” perustajakuntien valtuustoille, sovinnon aikaansaamiseksi, mutta tämä esitys kaatui äänestyksessä. Kolmen kunnan sopimuksesta on pidettävä kiinni ja siksi ryhmämme äänesti yksimielisesti sopimuksen puolesta. Katsomme jatkossakin, että kuntien välisiä sopimuksia on noudatettava ja puoluepolitiikka on jätettävä taka-alalle.

Presidentti Mauno Koivisto sanoi aikoinaan, että ”väärät henkilöt esittävät oikeita asioita”. Näin tullee käymään jatkossa myös Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Lupasimmehan – ennen vaaleja – viedä eteenpäin esille tulleita kaupunkilaisten moninaisia toiveita. Kun emme voi vaikuttaa asioiden valmisteluun lautakunnissa, niin meidän on tuotavat asiat esille valtuustossa. Jos se tulkitaan kiusanteoksi valtuuston enemmistölle, niin vika ei ole suinkaan meissä, vaan jossain muualla.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu (PS)
Jyväskylä