”Väärät henkilöt esittävät oikeita asioita”

Palokka-lehden kolumni 8.1.2009

Jyväskylän maalaiskuntalaisista ja korpilahtelaisista tuli vuoden vaihteessa kaupunkilaisia. Samanaikaisesti siirtyivät Korpilahden kunnan pitkäaikaiset lainat (24 miljoonaa euroa) uuden kunnan taseeseen ja maalaiskunnan homekoulujen peruskorjaaminen suurkunnan maksettavaksi.

Edellä mainitsemistani asioista huolimatta pidän kokonaisuutta hyvänä, joskin ilman ”pakkoliitettyä” Korpilahtea tulos olisi ollut vieläkin parempi. Varsinkin, kun korpilahtelaisten enemmistö olisi halunnut säilyttää itsenäisyytensä ja luottaa omaehtoiseen hallinnointiin. Osin tästä syystä äänestin kaupunginvaltuustossa Korpilahden ja Jyväskylän kaupungin kuntaliitosta vastaan viime vuonna. Sen sijaan kaupungin ja maalaiskunnan liitoksesta olen puhunut ja kirjoittanut jo parin vuosikymmenen ajan, osin itsekkäistäkin syistä.

Jos ”kahden suuren” liitos olisi tapahtunut aikoinaan, olisin varma, ettei mlk:n omistamia Keski-Suomen Valo Oy:n osakkeita olisi myyty ruotsalaiselle Vattenfallille ja. Pappilanvuoren Lämpö Oy olisi pysynyt kuntalaisten omistuksessa. Sanomattakin on selvää, mitä kyseiset asiat merkitsevät tämän päivän kaupunkilaisille.

Kun on saanut olla – kiitos äänestäjien – vuosikymmenet mukana eriasteisessa kunnallisessa päätöksenteossa, niin ainut asia mikä harmittaa, ovat politiikkojen tyhjät puheet ja lupaukset vaalien alla. Olenkin eri yhteyksissä sanonut, että ”puheet ilman päätöksiä ovat sananhelinää”. Näin on käynyt myös ”Uuden Jyväskylän” päätöksenteossa, koskien osin myös Palokan kaupunginosaa.

Samat henkilöt, jotka kaupunginhallituksessa jaksoivat vielä puolustaa Palokan lukion rakentamista, taipuivat valtuuston kokouksessa ryhmäkuriin ja äänestivät lukion rakentamismäärärahaa vastaan.

Totesin ryhmäpuheenvuorossani 1.12.2008 mm. seuraavaa:

”Huononevasta työllisyystilanteesta johtuen on Palokan ja Vaajakosken lukioiden peruskorjausmäärärahat otettava osin jo ensi vuoden talousarvioon ja loput seuraavan vuoden taloussuunnitelmaan. Ryhmämme tekee tästä esityksen myöhemmin tänä iltana. Haluan tässä yhteydessä muistuttaa, että yksi työmies työllistää pari-kolme muuta työntekijää, joten elvytys on paikallaan. Toisaalta rakentaminen on ensi vuonna edullista, johtuen mm. kovanrahan asuntotuotannon hiipumisesta.”

Valtuusto (myös Palokan edustajat) tyrmäsi ehdotuksemme seitsemän miljoonan euron ottamisesta tämän vuoden ja loppurahoitus vuoden 2010 talousarvioon äänin 71-3. Tässäkin yhteydessä tulee mieleeni presidentti Mauno Koiviston lausahdus: ”Väärät henkilöt esittävät oikeita asioita”.

Suurten valtuustoryhmien eli ”kolmen koplan” (sdp, kok ja kepu) keskinäiseen sopuiluun olemme valtuustoryhmänä jo tottuneet, mutta meitä äänestäneet henkilöt katsovat, ettei ko. jengi arvosta kuntalaisten antamaa ääntä ja äänestäjää, joka halusi muutosta nykymenoon.

Se, etteivät suuret puolueet antaneet perussuomalaisten kolmen hengen ryhmälle yhtään lautakuntapaikkaa 156:sta jaossa olleesta paikasta, on herättänyt laajaa paheksuntaa kannattajiemme keskuudessa.. Vaalien aikaisella 4,5 % kannatukselle olisi osuutemme ollut seitsemän paikkaa, mutta tyydyimme esittämään vain neljää, mutta sekään ei kelvannut. ”Kyllä kansa tietää” on eräs kuluneista fraaseista, sillä tätä juttua kirjoittaessani PS:n valtakunnallinen kannatus on jo 7,1 prosenttia ja nousu jatkuu.