Tuoreita viestejä ”vaalikentiltä”

Jyväskylän Kaupunkilehti, la 16.4.2011

 Olen viimeisen kolmen kuukauden ajan kiertänyt Keski-Suomea perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden kanssa ja kuunnellut satoja kommentteja Suomen tilasta ja suomalaisten elinehdoista velkaisessa maassamme.

Perimmäinen viesti on, niin pohjoisessa kuin eteläisessä Keski-Suomessa, muutoshalukkuus vallitsevaan valtakunnan politiikkaan. Suuret puolueet (kok, sdp ja kesk) myötäjuoksijoineen ovat hallinnoineet vuosikymmenet valtakuntaa, erilaisin kombinaatioin, mutta muutosta parempaan ei ole saatu aikaiseksi. Ei ole siis ihme, että olalle taputtajia on maakuntakierroksilla riittänyt ja muutosta nykymenoon vaadittu. Monet ovat todenneet, että kymmeneen vuoteen ei ole äänestämässä käyty, mutta nyt mennään. Mistä sitten kiikastaa? Ainakin seuraavat asiat ovat nousseet agendalle.

”Taitettu indeksi” on useimmille eläkeläisille kirosana.  Sitä ei ole – lupauksista huolimatta – saatu istuvien hallituksien toimesta poistetuksi. Sotaveteraanit, Lotat ja kotirintamanaiset muistetaan vain juhlapuheissa. Arkielämässä isänmaamme kivijalan rakentajat on lähes tyystin unohdettu. Omaishoitajia on maassamme yli 300.000, mutta vain noin 11 % eli 3.400 saa 300 – 500 euron ”suuruista” verollista kuukausipalkkaa ympärivuorokautisesta työstään.  Palkkiot tulisi maksaa kaikille ja mieluiten verottomana.

Opiskelijat vaativat oikeutetusti opintotuen sitomista indeksiin.  Vaikka minun koulunkäyntivuosinani ei kyseistä tukea tunnettu lainkaan, olen opiskelijoiden vaatimusten takana.

Lisääntyvästä työttömyydestä johtuen toimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä on kasvanut Keski-SuomessaJyväskylässä talouksia on noin 7.000. Perheet ovat toivoneet, että lapselle kuuluvaa lapsilisää ei saa vähentää perheen saamasta toimeentulotuesta.  Mielestäni vaatimus on oikeutettu. Jos hyvin toimentuleva perhe saa lapsilisät lyhentämättömänä, niin miksi ne pitäisi poistaa köyhiltä.  Minä vaan kysyn?

Kauko Tuupainen, Perussuomalaisten K-Suomen piirijärjestön

II varapuheenjohtaja, Jyväskylä