Taitettu indeksi on eläkeläisten kirosana

Keskisuomalaisen mielipidesivulla su 24.4.2016

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin edustajat ottivat kantaa (Ksml 20.4.) eläkeläisten kirosanaan eli taitettuun indeksiin tavalla, joka vaatii myös eläkeläisen mielipiteen.

Vaikuttaa siltä, ettei Allianssin edustajilla ole hajuakaan asiasta. He toistavat niitä mielipiteitä, joita kuuden yksityisen eläkeyhtiön johtajat ja muut eläkerahastojen “asiantuntijat” ovat julkisuuteen lausuneet.

Kuuden yksityisen eläkerahaston varallisuus oli viime vuoden lopulla yli 180 miljardia euroa, kun Suomen tasavallan talousarvio on luokkaa 54 miljardia ja rapiat päälle. Ynnää siitä!

Reipas kolme vuotta sitten Eläketurvakeskuksen ja Työeläkevakuutusyhtiöiden asiantuntijat laskivat, että taitetun indeksin poistaminen maksaisi ensimmäisenä vuonna 104 miljoonaa euroa. Kymmenen vuoden kuluttua hintalappu olisi yli 900 miljoonaa ja vuonna 2035 jopa 2,2 miljardia euroa.

Se on toki paljon rahaa, mutta “paljon” ovat myös eläkeyhtiöiden vuosittaiset sijoitustuototkin. Esimerkiksi vuosina 2012–2014 eli kolmen vuoden aikana oli keskimääräinen tuotto 8,33 %! Sijoitustuotto huiteli noina vuosina reippaasti yli 10 miljardin euron per vuosi.

Kyllä eläkerahastojen maksukyky pysyy erinomaisena myös tulevina vuosina, sillä yhden prosentin sijoitustuotto kasvattaa rahastoja 1,8 miljardilla ja kahden prosentin tuotto jo 3,6 miljardilla eurolla per vuosi.

Tästä on helppo ynnätä, mitä suuruusluokkaa rahastot ovat vuonna 2060, vaikka osa sijoitustuotoista käytettäisiin taitetun indeksin poistamiseen.

Valtion Eläkerahaston kasvu ei ole samaa luokkaa, koska tänäkin vuonna tuloutettiin rahastosta 500 miljoonaa euroa valtion budjetin menojen katteeksi.

KAUKO TUUPAINEN

eläkeläinen

kaupunginvaltuutettu (ps)

Jyväskylä