Lainalla nämäkin menot katetaan

Keski-Uusimaa lehti, to 16.9.2021

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on eri yhteyksissä ottanut kantaa Suomen valtion maksamaan ulkomaan kehitysapuun ja maahanmuuton kustannuksiin. Hän on kritisoinut niiden suuruutta. Olen samaa mieltä.

Kehitysapuun käytetään tänä vuonna 1,245 ja maahanmuuttoon noin 3,2 miljardia euroa (tilintarkastaja Pauli Vahteran laskelma vuodelta 2019).

Suomen väkiluku on noin 5 537 000 eli kehitysapuun käytetään keskimäärin noin 225 euroa ja maahanmuuttoon 578 euroa per suomalainen – vauvasta vaariin.

Edellä olevaan viitaten, olen laskenut, Keski-Uusimaa lehden levikkialueelta, että Järvenpään asukasmäärän ollessa noin 44 200 henkilöä, kustannukset ovat järvenpääläisille – kehitysavun osalta – 9,9 miljoonaa euroa, Keravan osalta (asukaslukuun suhteutettuna) 8,4 me, Tuusulan 8,6 me ja Nurmijärven 9,3 me.

Vastaavasti maahanmuuton osalta voit laskea kotikuntasi asukkaiden kustannusosuuden kertomalla asukasmäärän 578 eurolla.

Kerron tämän siksi, että jos vaikkapa kehitysapu perittäisiin – YLE-veron tapaan – erillisverotuksena, niin kansalaiset nousisivat barrikadeille. Näin ei tule tapahtumaan, sillä kehitysapukin katetaan valtion holtittomalla lainanotolla. Sanon holtittomalla, koska valtiokonttorin tiedotteen 2/2021 mukaan valtion bruttovelanotto on tänä vuonna ollut jo 38,6 miljardia euroa.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Paavo Arhinmäki lausahti reipas vuosi sitten Kansan Uutisten haastattelussa, ettei Suomen valtion tarvitse maksaa lainojaan pois, vaan otetaan uusia lainoja entisten tilalle. Ilmeisesti Suomen hallitus on omaksunut saman ajattelutavan eli me elämme ”kädestä suuhun”.

KAUKO TUUPAINEN