Toinen totuus hallituksemme finanssipolitiikasta

Keski-Uusimaa lehti, su 23.1.2022

Aluevaaliehdokas Heli Nykäsen (K-U 19.1.) kirjoitukseen liittyen tuon julki seuraavaa:

Valtion tämän vuoden talousarvio on lähes 65 miljardia euroa (mrde). Valtiokonttorin mukaan, valtion bruttovelanotto oli viime vuonna 38,6 mrde ja netto 14,4 mrde, joten valtion lainojen takaisinmaksut, lyhennykset ml. pääomatappiot ovat olleet 24,2 mrde.

Eli velaksi on eletty ja velkarahalla on rahoitettu ja rahoitetaan jatkossakin juoksevia menoja. Bruttovelan määrä on yli puolet valtion talousarviosta.

On syytä myös muistuttaa, että Hallituksen esityksen (HE 99/2021 vp) mukaan Suomella on aiemmin kertyneitä vastuita EU:ssa 51,1 mrde, josta summasta on maksettava vaadittaessa melkoinen siivu eli 14,2 mrde.

Tiedostan, että Suomen ns. negatiivisella korolla saamat miljardilainat ovat edullisia, mutta tämä ei johdu maamme hallituksesta, vaan Euroopan Keskuspankin (EKP) päätöksistä.

Myöskään luottoluokituksemme pysyminen korkealla ei johdu hallituksesta, vaan meidän työeläkkeellä olevien osin rahoittamista työeläkerahastoista.

Rahastot ovat kasvaneet vuodesta 1995 (36,4 mrde) viime vuoden syyskuun loppuun mennessä 245 miljardiin euroon. Kasvu jatkunee keskimäärin 7 mrde vuodessa.

Työeläkerahastojen (ei siis hallituksen) ansiosta kansainvälisen luottoluokittajan S&P Global Ratingsin luokitus on tällä hetkellä Suomen valtion pitkäaikaiselle velalle AA +

KAUKO TUUPAINEN
talousneuvos