Don`t point the finger

Suur-Jyväskylän lehti ja Uusi Suomi, Puheenvuoro: ke 28.8.2023

Don´t point the finger” on ensimmäinen ulkomaankielinen sanonta, mikä jäi mieleeni keskikoulun alaluokilta. Silloinen englannin kielen opettaja Raakel Keihäs lausui sanat, kun osoittelin sormellani luokkatoveriani.

Opetus oli, että kun osoitat toista henkilöä syyttäen sormellasi, niin kolme sormea osoittaa samalla itseäsi päin eli on myös itsetutkistelun paikka.

Asia tuli mieleeni, kun seuraan median sivuilta ja TV:sta tämän päivän poliittista sanailua.

Perussuomalaisten päästyä kokoomuksen kanssa sopuun hallitusohjelmasta ja sen myötä hallitukseen, niin ns. vanhat puolueet osoittavat sormellaan koalitiota. Se ei riitä, vaan kaivellaan esiin vanhoja kirjoituksia ja sanontoja, ikään kuin ei ymmärrettäisi, että se mikä oli ennen, ei ole sama kuin nyt.

Tiedostan, että panettelu lisää persujen kannatusta kansalaistemme silmissä eli historia toistaa itseään. Otanpa esimerkin Jyväskylän kuntapolitiikasta puolentoista vuosikymmenen takaa.

Vuoden 2008 kuntavaaleissa PS sai kaupunginvaltuustoon kolme jäsentään, mutta silloinen ”kolmen kopla” (sdp, kok ja kepu) päätti pienryhmien tuella, ettei perussuomalaisille anneta yhtään lautakuntapaikkaa, vaikka kommunistien ryhmä sai tärkeän lautakuntapaikan yhdellä valtuutetulla.

Hupaisinta oli, ettei 13 jäseniseen tarkastuslautakuntaan valittu edustajaamme, jolla oli yhdeksän vuoden kokemus reviisorina kaupungin tilintarkastustoimistossa, viiden vuoden kokemus tarkastuslautakunnan jäsenenä ja 13 vuoden kokemus kahden kuntayhtymän tilintarkastajana.

Ymmärsimme, että vanhat puolueet halusivat nujertaa persut heti kättelyssä. Toisin kuitenkin kävi. Kaupunkilaiset tajusivat presidentti Koiviston lausuman, että ”väärät henkilöt esittävät oikeita asioita”. Tämä kirkastui seuraavissa kuntavaaleissa vuonna 2012.

Tällöin valtuuston jäsenten määrä pudotettiin 75:stä nykyiseen 67 valtuutettuun ja äänestäjät näyttivät ”kaapin paikan” persuja sortaneille vanhoille puolueille. Demarit ja keskusta menettivät molemmat neljä valtuustopaikkaa, kokoomus kolme ja vasurit kaksi paikkaa. Sen sijaan perussuomalaiset saivat valtuustoon viisi lisäpaikkaa.

Vuosikymmenten poliittisella kokemuksella totean, että jos ja kun yhteistyökyvyttömälle RKP:lle annetaan monoa hallituksesta ja järjestetään uudet vaalit, niin PS:n kannatus kasvaa nykyisestään. ”Kyllä kansa tietää” on vanha sanonta, mikä pätee myös tänä päivänä eli äänestäjät ”näkevät metsän puilta” ja asettuvat niiden puolelle, jotka haluavat laittaa Suomen talouden kuntoon, jotta verovaroja käytetään muuhunkin kuin edellisen hallituksen holtittoman velanoton korkojen maksuun.