Jyväskylän maahanmuuton kustannuksista

Suur-Jyväskylän lehti ke 6.3.2024

Kaupunginvaltuusto käsitteli viime kokouksessaan perussuomalaisten esitystä, jonka mukaisesti kaupungin tulisi selvittää maahanmuuton vuosittaiset kustannukset.

Selvityspyyntö estettiin valtuuston enemmistön toimesta. Ihmettelen ratkaisua.

Taustaa. Kaupunginjohtaja Jaakko Lovenin aikana 1980-luvulla toimin jonkin aikaa kaupungin vt. talousarviopäällikkönä, jolloin tehtäviini kuului myös vastata kaupungin kirjanpidosta. Kyllä tuolloin kyettiin – kirjanpidon avulla – selvittämään mitä moninaisimpia asioita kaupungin menoista. Ihmettelen, jos nyt ei kyetä samaan.

Ote PS:n maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta: ”Työperäinen maahanmuutto on saatava hallintaan. EU:n ulkopuolelta Suomeen matalapalkka-aloille tulevien työperäisten maahanmuuttajien määrä on kasvanut rajusti. Samalla erityisasiantuntijoita tulee Suomeen liian vähän.

Suomeen on syntynyt laajat ulkomaalaisten työntekijöiden halpatyömarkkinat, joissa ihmisten hyväksikäyttö ja työn hinnan halpuuttaminen ovat arkkipäivää”.

Useita kaupunkilaisia todella kiinnostaa, mikä on maahanmuuttajien hintalappu kaupungin veronmaksajille. Siksi PS-ryhmä teki tyrmätyn valtuustoaloitteensa.

Kansalaisilta perittävä YLE-vero on saanut paljon kritiikkiä. Entäpä jos maahanmuuton kulut perittäisiin suoraan kaupunkilaisten pussista vastaavanlaisen veron muodossa. Jyväskylässä on tällä hetkellä 148 310 asukasta. Jos PS-ryhmän esittämä kustannus 12,5 miljoonaa euroa jaettaisiin kaupungin asukasmäärällä, kustannus olisi 84,28 euroa per kaupunkilainen – vauvasta vaariin.

Tällöin 4-henkinen perhe maksaisi maahanmuuttoveroa 337 euroa vuodessa. Uskon, että siitä nousisi välittömästi – kaupunkilaisten keskuudessa – eduskunnan opposition tapainen ÄLÄ-mölö.

KAUKO TUUPAINEN
Jyväskylä