EU-äänestys ja Suomen perustuslaki

Keskisuomalainen 1.9.2004

Suomen perustuslain 2 §:n 2 momentin mukaan ” Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämiseen.”

Tätä luovuttamatonta kansanvaltaa haluaisin tämän maan
aktiivisena yksilönä osaltani käyttää EU:n perustuslain jatkokäsittelyssä.Tätä ei minulle eikä muillekaan kansalaisille suoda, elleivät pääministeri Vanhasen, puheenjohtaja Lipposen ja monen muun johtavan poliitikon käsitykset kansanvallasta ja sen käytöstä muutu.

Suomen Eduskunta on jo menettänyt valtaansa Euroopan Unionille. Nyt esillä oleva EU:n perustuslaki siirtää sitä enenevässä määrin lisää kyseiselle ylikansalliselle elimelle. Ja mitä tekevät tämän maan poliittiset johtajat: levittelevät käsiään ja hurskastelevat ettei kansanäänestystä tarvita. Ollaan jälleen sinisilmäisiä EU:n vallankäytön suhteen. Eivätkö nokkamiehemme tiedosta vanhaa totuutta, että ”kun pahalle antaa pikkusormen, se vie koko käden”. Tästä on paljolti kysymys uuden EU:n perustuslain hyväksymisessä.

Demarien eurovaalien ääniharava Reino Paasilinna näyttää ymmärtävän mistä on kyse, mutta sen sijaan ”välisuomen” meppi Riitta Myller näyttää olevan ulkona kansanvallan aakkosista, ainakin lehtitietojen mukaan. Ei luulisi istuvien europarlamentaarikkojenkaan suosiolla luovuttavan
itselleen ja Suomelle kuuluvaa valtaa – ainakaan vapaaehtoisesti isoille unionin jäsenmaille. Jos ja kun enemmistöpäätösten määrä lisääntyy ja yksittäisten valtioiden veto-oikeutta vähennetään, niin eikö suomalaisten valta vähene? Kun näin ovat näreet, niin eikö asiassa pitäisi laittaa hanttiin tai ainakin sitä yrittää? Eikö olisi syytä kysyä kansalaisten mielipidettä asiassa, jonka maksumieheksi he viime kädessä joutuvat?

Minulle, enkä ole ainoa, kysymys on periaatteellinen. Haluan monen muun tapaan saada lisätietoa, ottaa kantaa ja äänestää sen jälkeen asiasta, josta päättäminen kuuluu meille perustuslain hengen mukaisesti. Vai pelkääkö poliittinen eliitti, että kun kansa kymmenen vuotta sitten äänesti ”jaa”, se saattaakin nyt äänestää toisin? Oikea valtiomies suo kansalle sille kuuluvat demokraattiset oikeudet ja ottaa vastuun, jos sen jälkeen päätyykin kansan tahdon vastaiseen loppuratkaisuun.

Kauko Tuupainen