Talven avantouintikausi on alkanut

(Puheenjohtajan tervehdys Avanto- lehdessä, joulukuu 2004)

Lokakuun kolmantena sunnuntaina (17.10.) avattiin kuluvan talvikauden avantouintikausi eri puolilla Suomea. Ajatus ajankohdasta syntyi liiton hallituksessa – allekirjoittaneen ja tamperelaisjäsen Kirsti Niemelän ideoimana. Lokakuun kolmas sunnuntai julistettiinkin samaisessa kokouksessa ”viralliseksi avantouintikauden avauspäiväksi” Suomessa.

Liiton kotipaikkakunnalla (Jyväskylä) avauspäivästä kehittyikin melkoinen mediatapahtuma. Tuomiojärven uintipaikalle saatiin samanaikaisesti niin liiton Neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, maakuntajohtaja Anita Mikkonen kuin Neuvottelukunnan jäsen, Jyväskylän uunituore kaupunginjohtaja Markku Anderssonkin. Medioista olivat paikalla paikallisradion lisäksi maakuntalehti Keskisuomalainen ja toinen valtakunnan iltapäivälehdistä. Vastaava ”avoimet ovet” tilaisuus järjestettiin mm. Jyväskylän mlk:ssa, Tampereella, Helsingissä ja Mikkelissä hyvällä yleisömenestyksellä. Avauspäivästä on tuleva jatkossakin eräs näkyvä kohokohta liiton ulkoisessa viestinnässä ja avantouintiharrastuksen edistämisessä.

Liitto tuli kahden vuoden ikäiseksi marraskuussa (23.11.). Niin kuin totesin sekä Lempäälän kevätkokouksessa että Lahden syyskokouksessa, parivuotinen taival on ollut melko kivikkoista. Jollain tapaa tuli mieleeni ajat ennen liiton perustamista.
Puheita, palavereja ja jopa intoakin oli melkoisesti lähes kymmenen vuoden ajan, jotta tähän maahan saataisiin puhtaasti avantouintiin ja avantouimareihin keskittyvä oma liitto. Mutta, entäpä sitten? Pöytäpuheilla, eikä palavalla innollakaan ei saatu mitään aikaiseksi, puuttui jotain: uhrimieli ja teot. Liiton perustaminen kompastelikin lähes kymmenen vuoden ajan kalkkiviivoilla.

Nyt kun liitto on perustettu ja ryhdytty tositoimiin, niin eräät henkilöt kuvittelivat, että ”maallista mammonaa” sataa kaikkien jäsenjärjestöjen käyttöön, kuin taivaalta lunta. Näinhän asia ei tietenkään ole. Olen eri yhteyksissä korostanut, että liitto tulee ensin tehdä tutuksi kansalaisille ja päätöksentekijöille sekä peruskunnissa että valtakunnankin tasolla. Vasta sen jälkeen kun verkostot on rakennettu ja jäsenrekisteri riittävän monipuolinen, alkaa todellinen työnteko ”avantouinnin ilosanoman” levittämiseksi. Olen jo liiton perustamisvaiheessa sanonut kaikille kysyjille, ettei liiton toiminta suoraan hyödytä yhtäkään ”irrallista” avantouimaria, vaan hyöty liitosta kohdentuu tietyllä aikajänteellä jäsenseuroille.

Eräs liittomme kantava tukipilari on sen talous. Siksi olemme toistamiseen hakeneet Opetusministeriöltä ns. valtionosuuskelpoisuutta. Vuosi siten hakemus kaatui siihen, että ministeriö katsoi ”toimintamme olevan järjestönä nuorta ja vakiintumatonta. Myös jäsenyhdistysten määrä oli vähäinen”. Tämän vuoden uudet jäsenyhdistyksemme ovat paljolti Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta, johtuen siellä toimivien hallituksen jäsenten aktiivisuudesta. Myös Kuopio on uusin voimin tullut mukaan toimintaamme.

Kiitän kaikkia niitä yrityksiä, eri tahoja ja henkilöitä, jotka olette taloudellisella ja muulla tuella mahdollistaneet liittomme toiminnan kahtena ensimmäisenä toimintavuotena. Sponsoreiden tuki on jatkossakin meille tärkeä.

Toivotan lopuksi kaikille Avanto-lehden lukijoille, avantouinnin harrastajille ja ystäville Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta.

Kauko Tuupainen
puheenjohtaja

Suomen
Avantouintiliitto ry