Keskisuomalaisen mielipidesivu 05.04.2007

Olin 28.3. Fortum Oyj:n varsinaisessa yhtiökokouksessa Helsingissä. Olihan siellä muitakin eli 743 osakkeenomistajaa, edustaen 551.548.722 osaketta. Suurinta osakkeenomistajaa eli valtiota edusti ”oma ministerimme” Mauri Pekkarinen. Toimitusjohtaja Mikael Lilius korosti – syvälle luotaavassa ja muutoinkin erinomaisessa puheenvuorossaan mm. – ”Fortumin vastuullista toimintaa ympäristöpäästöjen vähentämiseksi”.

Tästä sain aiheen kysymykseen, jonka kohdistin erityisesti johtaja Tapio Kuulalle, yhtiön hallitukselle sekä valtiovallan edustajalle. Kysymykseni perusteluosassa selostin lyhyesti Jyväskylässä vallitsevaa tilannetta uuden Keljonlahteen rakennettavan voimalan ja JYT´in omistaman kahden suuren (Rauhalahti ja Savela) sekä kymmenen pienemmän lämpölaitoksen suhteen. Onko se ”ympäristöpäästöjen vähentämistä”, jos kaupunki joutuu rakentamaan oman voimalaitoksen, kun Fortumin kanssa ei päästä sopuun JYT´in osakkeiden oikeudenmukaisesta omistuksesta? Olisiko nyt ”viimeinen hetki” tehdä sovinto Fortumin ja Jyväskylän kaupungin välillä ja säästää merkittävästi yhteisiä veroeuroja? Maksaahan Keljonlahden voimalan rakentaminen kaupunkilaisille noin 220 miljoonaa euroa.

Kokoustauolla keskustelin Tapio Kuulan kanssa edellä kertomastani asiasta ja hänen viestinsä oli selkeä: ”Jyväskylän kaupungin toimiva johto ei ole käynyt todellisia neuvotteluja hänen kanssaan”. Neuvotteluksi ei voida sanoa kaupunginjohtaja Markku Anderssonin puhelinsoittoa vajaa vuosi sitten. Fortum on vieläkin valmis neuvottelupöytään 50-50 asetelmasta (omistuksen suhteen), hallituspaikkajaosta ja sisäisistä voimasuhteista. Olisiko nyt – ennen Keljonlahden voimalan investointipäätöstä – otettava härkää sarvista ja kutsuttava Fortumin korkein johto Jyväskylään ja katsottava kuka on tosissaan ja kuka ei? Mielestäni olisi.

Alla muutamia perusteluja esitykseni tueksi. Ettei totuus unohtuisi, niin totean, että olen ollut hyväksymässä Keljonlahden uuden voimalan paikaksi, jollei Fortumin kanssa päästä sopuun. Olen myös sanonut, etten hyväksy hankkeeseen ”siipiveikkoja”, vaan että hanke täytyy toteuttaa yksin kaupungin omistukseen ja ettei osingonjakoon kaupungin toimesta palata. Nyt kun JE Oy:n lisäksi hankkeeseen on tulossa muitakin osakkeenomistajia, niin mielestäni ei pitäisi unohtaa pohjoismaiden johtavaa ja osaavinta energiayhtiötä – Fortumia. ”Uusi voimala” mahtuu nykyisen Rauhalahden viereen, sen olen todistanut (kalvonkin avulla) kaupunginvaltuuston kokouksessa. Tällöin laajennusosa toteutettaisiin nykyistä infrastruktuuria ja tonttimaata käyttäen. Voimalan laajennus valmistuisi ajankohtana, jolloin väestömäärä ja kaukolämmön tarve olisivat riittäviä uuden kapasiteetin käyttöönotolle. Maalaamatta piruja seinälle, pitäisi tulevassa voimalaitosratkaisussa ottaa huomioon myös Kankaan höyrytuotanto siten, että tiedostetaan sen määrä kymmenen vuoden kuluttua.

Vaikuttaa siltä, että Voikkaan tehtaiden lopettaminen oli vasta alkutahti tulevalle maailmanlaajuiselle myllerrykselle. Tästäkin syystä olisi tehtaan höyrytuotanto syytä hoitaa Rauhalahdesta käsin välttäen turhia ja kalliita rakentamis- ja tuotantokustannuksia. Rauhalahti-vaihtoehdossa (Fortum JE Oy:n kumppanina) säästäisimme selvää rahaa puolet nykyisestä eli sata miljoonaa euroa. Myös nykyinen JYT´in omaisuus, josta JE Oy omistaa tällä hetkellä 40 prosenttia säilyttäisi arvonsa. Muussa tapauksessa heittäisimme yli laidan vähintään 30 miljoonaa yhteisiä veroeurojamme. Jos kaupungin teräväpää ei tee asian suhteen mitään, on muiden toimittava.

Eräs vaihtoehto on, että kaupunginvaltuustossa edustettuina olevien ryhmien johtajat kutsuvat Fortumin johdon Jyväskylään. Palaveriin kutsuttaisiin tietenkin molemmat kaupunginjohtajat, koska heillä on esittelyoikeus ja -velvollisuus kaupunginhallituksessa. Miksi näin? Siksi, että kaupunkilaisten valitsema valtuusto käyttää korkeinta päätösvaltaa kaupungissa ja on siten viimeisessä vastuussa kaupunkilaisille myös tämän vuosikymmenen suurimmassa asiassa – uuden suurvoimalan rakentamisessa.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu, Jyväskylä