Haukanniemi puhuttaa kaupunkilaisia

Suur-Jyväskylän lehti ke 30.5.2007

Viime torstaina järjesti Jyväskylä-seura ry erinomaisuuden keskustelutilaisuuden, jossa kaupungin yhdyskuntatoimen arkkitehdit Leena Rossi ja Mervi Vallinkoski kertoivat kuvin ja sanoin Haukanniemen suunnittelun tämänhetkistä tilaa.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto teki jo parikymmentä vuotta sitten eli 21.3.1987 juhlapäätöksen, jonka mukaisesti ”… Haukanniemen alue siihen liittyvine vesi- ja suojelualueineen kuin myös teknisen oppilaitoksen alueeseen rajoittuvat virkistysalueet rakennetaan 150-vuotiaan kaupungin juhlapuistoksi (Shildtin puisto)… ”

On valitettavaa, ettei valtuusto tehnyt samanaikaisesti minkään sortin rahoituspäätöstä, koska laman yllättäessä suomalaiset 1990-luvun alussa, siirtyivät monet hankkeet vuosien päähän. Niin kävi myös Haukanniemen kaavoitukselle, juhlapuiston toteuttamisedellytyksille ja mahdolliselle alueen suunnittelukilpailulle.

Ainoastaan yksi ”elementti” eteni ja se oli grynderien ehdoilla tapahtunut asuinrakennusten kaavoitus Eeronlahden länsirannalle. Tämä kaavoitus ja rakentaminen tapahtuivat vastoin juhlapäätöstä.

Tilaisuuden puheenvuorot olivat hyvinkin subjektiivisia, sillä äänessä olivat lähinnä Kortepohjan asukkaat, jotka – ymmärrettävästi – halusivat säilyttää Haukanniemen alueen nykyisellään eli koskemattomana.

Rohkenin kuitenkin heittää ilmaan ”kuolleena syntyneen” ajatukseni, jonka mukaisesti Haukanniemestä voisi kehitellä Helsingin Seurasaaren tapaisen kansanpuiston. Muistuttaahan niemen alue – ylhäältä katsottuna paljolti Seurasaaren ääriviivoja ja olisi keskellä tulevaa Suur-Jyväskylää.

Haukanniemessä voitaisiin järjestää – Seurasaaren tapaan – erilaisia perinnetapahtumia, esimerkiksi pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna. Pohjalaisen perinteen mukaiset pääsiäiskokot voitaisiin polttaa jossain niemen nurkassa vakiopaikalla. Niemeen voitaisiin järjestää myös ns. joulupolku lapsille ja lapsenmielisille asianmukaisine ohjelmanumeroineen. Juhannus on aina ollut perinteinen perhejuhla, johon kokon lisäksi kuuluu kansanmusiikki ja – tanssit.

Kansanpuistoesitykseni kaikille kaupunkilaisille, perustuu siihen, että Haukanniemen lunastukseen ja kehittämiseen tarvittavat varat ovat menneet ja menevät kaikkien kaupunkilaisten pusseista – verojen muodossa. Tästä syystä alueen kehittämisessä olisi kuultava myös muissa kaupunginosissa asuvia perheitä.

Jos ette ole vielä vierailleet Helsingin Seurasaaressa, niin käykääpä siellä vaikka tulevana kesänä ja katselkaa aluetta ”sillä silmällä”. Minulla on vakaa usko, että Haukanniemestä saadaan Seurasaartakin parempi alue, jos niin halutaan.

KAUKO TUUPAINEN

kaupunginvaltuutettu