Kunnallisvero kontra piiloverotus

Keskisuomalaisen mielipidepalsta to 15.11.2007:

Jyväskylän kaupunki on muutaman vuoden ajan piiloverottanut veronmaksajiaan ylikorkeilla taksoilla ja tariffeilla, jotka vaikuttavat ensisijaisesti kaupunkilaisten asumiskustannuksiin. Julkisuudessa on puhuttu kaukolämmön, sähkön, veden, jätehuollon ja kiinteistöverojen osin kohtuuttomasta hinnoittelusta. Sama linja jatkuu myös ensi vuonna. Menettely kohdistuu ensisijaisesti pienituloisiin, työttömiin, eläkeläisiin, opiskelijoihin ja tietenkin myös yritystoimintaan. Menettely on mielestäni virheellinen.

Minusta olisi järkevämpää nostaa kunnan tuloveroprosenttia 0,25 yksikköä eli 18,75 prosenttiin. Tällöin kaupungin kassaan kilahtaisi ensi vuonna 3,1 miljoonaa euroa puhtaana käteen. Puhtaana siksi, ettei asukkaiden tarvitse maksaa siitä 22 prosentin arvonlisäveroa valtiolle. Tästä huolimatta veroprosentti olisi alhaisempi kuin muissa Keski-Suomen kunnissa.

Mitä rahalla saataisiin? Sillä voitaisiin kattaa opetuslautakunnan jäsenten vaatimus budjettivajeesta, täyttää sosiaali- ja terveyslautakunnassa esillä olleet lääkärien ja sairaanhoitajien virat, nostaa aatteellisten yhdistysten (urheiluseurojen) raha-avustukset siedettävälle tasolle ja toteuttaa eräitä muita tarpeellisia asioita. Maksimissaan näihin menisi vajaa miljoona euroa. Mitäpä tehtäisiin loppurahalla eli reilulla kahdella miljoonalla eurolla?

Esitin maanantai-iltana kaupunginvaltuuston kokouksessa parikin vaihtoehtoa. Korpilahden kunta liittyy Jyväskylän kaupunkiin ensi vuoden lopulla, jolloin sieltä siirtyy kaupungin taseeseen noin 25 miljoonaa euroa pitkäaikaisia lainoja. Näiden lainojen hoitoon ja korkojen maksuun olisi syytä varautua.

Toisena vaihtoehtona esitin, että jos ja kun kaupunki ja maalaiskunta muodostavat uuden kunnan 1.1.2009, niin kaupunki voisi osoittaa maalaiskunnan investointeihin pari miljoonaa euroa – omasta kassastaan – ikään kuin liittymislahjana. Tämä siksi, että valtion ns. porkkanarahat on pääosin luvattu Korpilahdelle.

Veroprosentti ja sen tarkistaminen ei saa olla mikään tabu. Onhan totuus Jyväskylänkin osalta se, että enin osa työssä käyvistä kaupunkilaisista maksaa kunnallisveroa keskimäärin vain 14,5 prosentin mukaan (ns. efektiivinen veroprosentti). Jokainen voi tarkistaa oman veroprosenttinsa vuoden 2006 verotuspäätöksestä seuraavasti: Maksuunpantu kunnallisveron määrä kerrotaan sadalla ja jaetaan ”ansiotulot yhteensä” luvulla. Tämän tehtyäsi huomaat, että kunnallisverosi on (useimmiten) alle 18,5 prosentin.

Edustan näkemystä, että veroja tulee maksaa maksukyvyn mukaan. Kunnallisvero tekee jonkinlaista oikeutta pienituloiselle, mutta harjoitettu taksa- ja tariffipolitiikka ei. Siksi tulisi valtiovallan muuttaa kunnallisverotus progressiiviseksi ja asettaa verotuksen alaraja valtion tuloveroasteikon tasolle (tällä hetkellä 12 400 euroa). Tämä jos mikään tekisi oikeutta pienituloisille.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu (PerusÄssä)
Jyväskylä