Kansalaisdemokratiaa löytyy maalaiskunnasta

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla to 17.1.2008:

Vesa Välilä, Erkki Huusko ja kumppanit ovat käväisseet kansalaisdemokratian alkulähteillä kerätessään 1.600 maalaiskuntalaisen henkilötiedot ammateineen ja osoitteineen adressiin, jonka avulla he esittävät ”neuvoa antavaa kansanäänestystä maalaiskuntaan”. Nyt sopii vain odotella maalaiskunnan valtuuston enemmistön kantaa äänestyksen järjestämiseen.

Kansalaisdemokratian vankkumattomana kannattajana edustan näkemystä, että niinkin tärkeässä asiassa kuin kuntaliitos, olisi kuntalaisten mielipidettä kysyttävä mieluummin ”ensimmäisenä kuin viimeisenä”. Tämä tietenkin edellyttää, että kaikki valtuutetut ovat perillä kuntaliitoksen eduista ja haitoista ja kykenevät kertomaan ja selvittämään asiat kuntalaisille. Tässä tarvitaan sekä tietoa että tunnetta. Vetäytyminen muutaman asiantuntijan selän taakse on moraalitonta.

Ei kuntalaisten mielipiteiden kartoitus ole mitään ennenkuulumatonta. Suomessa on järjestetty vuoden 2007 toukokuuhun mennessä 43 kansanäänestystä, joista 39 kohdistui kuntaliitoksiin, joten Suomen suurin maalaiskunta ei olisi asiassa mikään edelläkävijä.

Eräät valtuutetut ovat sanoneet, että kuntaliitokseen liittyy liian paljon tunnetta. Miksi sitä ei saisi olla mukana? Tiedän paljon ihmisiä, joille markan menetys ja EU:hun liittyminen ovat vieläkin ”kirosanoja” puhumattakaan tunteesta, joita monilla varttuneilla karjalaisilla on Karjalan suhteen. Tunteet omaa kotikuntaa ja sen itsenäisyytenä säilymiseen ovat ymmärrettäviä ja sallittavia.

Valtuutettujen ei tule olla fariseuksen tapaisia omahyväisiä, muita halveksivia parempia ihmisiä, vaan kansalaisten etuja ja toiveita toteuttavia kansalaisdemokratian vaalijoita. Kuntalaisia on kohdeltava mieluummin pieteetillä kuin kovalla – itsekkäällä kädellä.

Järjestäkää kansanäänestys, kuunnelkaa kuntalaisia ja tehkää sen jälkeen viisas päätös valtuustossa. Vaikka valtuutetun vastuu onkin vain poliittinen, niin uudelleen valinta on sentään kuntalaisten eikä kunnallisjärjestöjen käsissä.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu, PerusÄssä
Jyväskylä