Kansanedustajien vaalirahoituksesta

Helsingin Sanomat ma 19.5.2008 ja Keskisuomalainen pe 23.5.2008:

Kansanedustajiemme viime vaalien vaalirahoitus on noussut julkisuuteen, kiitos kansanedustaja Kallin ja valppaan median. Rahaa kolmen suurimman puolueen viime eduskuntavaaleissa valitut kansanedustajat ovat Keski-Suomessa laittaneet likoon – omien ilmoitustensa mukaisesti – keskimäärin seuraavasti: keskusta 38.074, sosialidemokraatit 37.185 ja kokoomus 36.200 euroa. Suuria summia!

On melkoista puppua, jos kansanedustajat väittävät, etteivät tiedä mistä hänen vaalikassaansa tulleet eurot ovat peräisin. Toimiessani aikoinaan erään jo edesmenneen kansanedustajan tukiryhmän talousvastaavana, hän ilmoitti minulle, mistä lähteistä tukirahaa on saatavissa ja mitkä firmat antavat ilmoituksen hänen vaalilehteensä. Toki tukiryhmä teki myös omaehtoista rahanhankintaa.

Avustusten alkulähteet jäävät nykymuotoisissa tilityksissä avoimiksi, joten järjestelmää tulee tiukentaa, jotta kytkökset selviävät.

Eräs tapa, joskin ehkä mahdoton, olisi julkistaa median saamat ilmoitus- ja mainostulot jokaisen ehdokkaan kohdalta. Tällöin voitaisiin verrata ehdokkaan ilmoittamaa vaalirahoitusta todellisiin kustannuksiin, jotka ovat varmasti kerrottuja summia suuremmat. Eihän voi olla mahdollista, että ehdokas saa esimerkiksi tuhannen euron hintaisen mainoksen parilla satasella, kuten hän itse saattaa väittää.

Lapsellinen oli myös kokoomuksen puheenjohtaja Kataisen toteamus, että jos ehdokkaat eivät saa vaalirahaa yrittäjiltä, niin monen ehdokkaan vaalikampanja jää käymättä. Kyllä istuvien kansanedustajien palkoilla ja puoluetukien avulla uusii paikkansa helposti, jos ei ole syyllistynyt rötöksiin tai henkilökohtaisiin töppäilyihin.

Totta kai henkilökohtainen mainonta ja kahvittelu- ym. tilaisuuksien järjestäminen tekee tuntemattomastakin ehdokkaasta tunnetun ja äänipotti niiden myötä kasvaa.. Pienenä kuriositeettina totean, että kun minä sain viime eduskuntavaaleissa 900 ääntä 1.500 euron panostukselle, niin 35.000 eurolla äänimäärä olisi saattanut olla melkoisesti suurempi.

KAUKO TUUPAINEN
Jyväskylä