Orkesteritalolle jälleen uusi paikka !

Suur-Jyväskylän lehti ke 27.8.2008

Joukko Jyväskylän seudun vaikuttajia on perustanut yhdistyksen ajamaan konserttitaloa uuteen paikkaan Lutakossa. Nimilistan mukaan joukossa on onneksi vain yksi päättäjä (Pekka Toivonen kesk, Jyv. mlk). Muut poliitikot ovat älynneet, ainakin toistaiseksi, pidättäytyä hankkeen ulkopuolelle. Mahdottomaksi toteutuksen tekee – puuttuvan rahan lisäksi – jälleen keksitty uusi paikka.

Kannatusyhdistyksen perustaminen on paikallaan, mutta jos yksityistä sponsorirahaa saadaan, se on syytä käyttää rakennukseen, joka tulee Paviljongin välittömään yhteyteen. Uuden paikan ”keksiminen” ei edistä asiaa tippaakaan, vaan katkaisee sen pienen oljenkorren, mikä vielä talon puuhamiehillä on olemassa.

En halua olla kulttuurin vihollinen, mutta jo olemassa olevat kulttuurilaitokset: Kaupunginteatteri ja – orkesteri maksavat kaupungin veronmaksajille yli kuusi miljoonaa euroa vuosittain Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista ostettua pääsylippua kohden veronmaksajien tuki on keskimäärin 71 euroa!

Kuudelle miljoonalle saataisiin merkittävästi järkevämpää käyttöä kuin kaupungin parempiosaisten harrastusten tukeminen. On jonkun mielestä typerää verrata kulttuuria urheiluun, mutta urheiluseurat joutuvat kattamaan menonsa pääasiassa omalla tulorahoituksellaan.

Eri yhteyksissä on korostettu, että tulevan Suur-Jyväskylän investointeja supistetaan nykyisestään. Tähän kuvioon ei sovi, että kaupunki ottaa velkaa lähivuosina konserttitalon rakentamiseen. Eräät valtuutetut ovat tyystin unohtaneet, että kaupungin taseeseen tulee vuoden vaihteessa lisälainaa pelkästään Korpilahti-liitoksen johdosta yli 25 miljoonaa euroa eli parin veroprosentin verran, joten jäitä hattuun konserttitaloasiassa.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu, PerusÄssä