Kaupunki kuralla, vai onko se ummetusta?

Kolumni Palokka-lehdessä 12.2.2009

Jyväskylän kaupunginvaltuusto ja joukko virkamiehiä majoittui viikko sitten Hämeenlinnan Aulanko-hotelliin pitämään 2-päiväistä seminaariaan. Syksyllä tekemäni esitys – seminaarin pitämisestä lähempänä Jyväskylää – ei saanut muilta valtuustoryhmiltä kannatusta. Perustelu oli, etteivät valtuutetut malta pysyä seminaaritiloissa, vaan hoitelevat työ- ja perheasioitaan, jolloin ”opetus” kärsii.

Jälkeenpäin tarkasteltuna seminaari oli hyvä, vaikka edestakainen bussikuljetus verottikin ”työajasta” yli kuusi tuntia. Perimmäinen ja tärkein sanoma seminaarissa oli kaupungin taloudellinen tila ja toimenpiteet sen parantamiseksi.

Mielestäni kaupungin talous ei ole niin kuralla kuin virkamiesjohto antoi ymmärtää. Paremminkin kyse on ummetuksesta. Lyhyt perustelu: Taloustilanne, jossa nyt olemme, on kantakaupungin valtuutettujen itse aiheuttama.

Kuka käski alentaa maalaiskuntalaisten ja korpilahtelaisten veroprosenttia ja aiheuttaa toimenpiteellä 3,3 miljoonan euron (Me) aukko kaupungin talousarvoon? Kuka käski pakkonaittaa Korpilahden kunta Jyväskylään – vastoin kuntalaisten enemmistön tahtoa – ja aiheuttaa kaupungille 24 Me:n lisävelat? Kyseisen lainan korokulutkin tekevät 0,9 Me vuodessa.

Jos veroprosentti olisi määrätty jo tälle vuodelle 19 %:ksi, niin kaupungin kassaan olisi kertynyt 8,5 Me nykyistä enemmän ”puhtaana käteen”. Mutta kun ei, niin ei. Edellä kertomani saattaa olla lukijan mielestä turhaa jeesustelua eli jälkiviisautta, mutta se on kuitenkin yksinkertainen totuus – tehdyistä valtuustotason virheistä.

Minulle on kerrottu, että kaupungin talous on kuralla, kun sillä on velkaa tämän vuoden lopussa 2.054 euroa per asukas ja korkoja maksetaan 14 Me. Ovatko asiat huonosti, jos kaupungin pitkäaikaiset saamiset ovat lainoja suuremmat ja jos korkotulot ylittävät korkomenot? Minusta ei.

Lisäksi kaupungin kantavarallisuus on merkittävästi suurempi kuin velat, sillä esimerkiksi tonttimaan arvo on 250 Me kirjanpitoarvoa suurempi ja onhan omaisuudeksi laskettava myös Jyväskylän Energia Oy:n, Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n ja Jykes Oy:n osakkeet.

Otsikkoon viitaten, totean, ettei kaupungin talous ole kuralla, vaan se on eräänlaisessa ummetustilassa, joka helpottuu esimerkiksi raakamaata kaavoittamalla ja myymällä tontit halukkaille. Saataisiinhan tonteista ja niille rakennettavista taloista kaupungille kiinteistöveroa ja asukkaiden maksamat kunnallisverot. Nyt hankittu maaomaisuus seisoo tyhjän panttina.

Kaupungin kassavarat ovat vähissä, koska rahat ovat kiinni omaisuudessa. Siitä huolimatta kaupungin tulee huolehtia elvytyksestä, jos ei muutoin niin lainarahalla. Rakentamista ja tarpeellista peruskorjausta on kaupungilla riittävästi ja halukkaista urakoitsijoistakaan ei ole pulaa. Toiseksi pitkäaikaisten lainojen korotkin ovat alhaalla, joten edullisiin sopimuksiin päästään varmasti pankkien kanssa. On järkevämpää osoittaa kaupunkilaisille töitä, kun jonotuttaa heitä toimeentuloluukulla.

Lopuksi totean, että taistelu Palokan ja Vaajakosken lukioiden rakentamisen puolesta jatkuu, mikäli se on minusta ja valtuustoryhmätovereistani kiinni. Myös KD:n Raija Sipinen on taistelussa mukana. Keinot ovat mietinnässä. -KAUKO TUUPAINEN