Kaupunki kurittaa energiayhtiötään

Keskisuomalainen pe 25.9.2009:

Jyväskylän kaupunginhallitus jatkaa kaupungin omistaman energiayhtiön kurittamista.  Muuhun johtopäätökseen en voi tulla, kun lueskelin kaupungin kolmannesvuosiraporttia vuodelta 2009. Taloudellinen kurittaminen alkoi jo vuoden 1996 lopulla, jolloin energialaitos yhtiöitettiin.

Yhtiöittämisen promoottorina toimi kaupunginjohtaja, DI Pekka Kettunen, jonka käskystä energialaitoksen silloinen johtaja Jorma Väkiparta teki mittavan pohjatyön kaupan valmistelussa.  Kaupunginvaltuusto päätti yhtiöittämisestä 11.11.1996 äänin 44–14 (yksi tyhjä).

Yhtiöittämisessä kaupunki myi energialaitoksen ja sen verkostot perustetulle yhtiölle 520 miljoonalla markalla (Mmk).  Kauppahinta hoidettiin siten, että yhtiön maksettavaksi siirrettiin kaupungin lainoja 200 Mmk ja lisäksi kaupunki merkitsi yhtiön liikkeelle laskeman 320 Mmk debentuurilainan, jonka koroksi omistaja määräsi 7,8 %.

Viimeisin kolmannesvuosiraportti kertoo, että Jyväskylän Energia Oy (JE Oy) oli viime vuoden lopulla velkaa omistajalleen 203,820 miljoonaa euroa (M€). Velasta 53,820 M€ on yhtiöittämisen aikaista debentuurilainaa, jonka korko on edelleen 7,8 %. Kaupungin vesilaitoksen (Jyväskylän Vesi) pakkomyynti JE Oy:lle huikeaan ylihintaan lisäsi yhtiön velkataakkaa 150 M€:lla korkoprosentin ollessa 5,9.

Yhtiön omistukseen siirrettiin (lue: pakkolunastettiin) tänä vuonna entisen Korpilahden ja Jyväskylän maalaiskunnan vesilaitokset verkostoineen, räikeään ylihintaan, josta aiheutui yhtiön velkamäärän kasvu 63 M€:lla.  Tästäkin lainasta kaupunki perii korkoa 5,9 %:

Kolmannesvuosiraportista selviää, että kaupungin omien pitkäaikaisten lainojen painotettu keskikorko on vain 3,01 %.  Edellä kertomastani tuli mieleen, onko oikein, että omistaja (kaupunki) kurittaa energiayhtiötään perimällä siltä tuplakorot antamistaan lainoista. Mielestäni ei ole.  Miksikö? Siksi, että samaisen raportin mukaan, ”JE-konsernin vuoden 2009 ennustettu tulos näyttää tämän hetkisen tilanteen mukaan jäävän noin 2 M€ tappiolliseksi”. Korotuksia on siis tulossa ainakin kaukolämpöön.

Eräs syy tulevaan tappioon on omistajan perimä ylikorko lainoistaan. Jos saatavien korko asettuisi 5 %:n tasolle, sen määrä olisi vuositasolla 13,342 M€ eli 3,424 M€ nykyistä vähemmän, jolloin yhtiön tämänkin vuoden tulos jäisi voitolliseksi. Kyse on selkeästä – asiakkailta perittävästä -piiloverosta.

Yhtiö joutuu maksamaan myyntituloistaan 22 %:n arvonlisäveron valtiolle. Veron maksumiehinä ovat viime kädessä yhtiön asiakkaat, lähinnä kaupunkilaiset.  Tälläkin perusteella olisi kaupunkilaisen kannalta järkevämpää korottaa kunnallista veroprosenttia kuin kartuttaa ”välillisesti” kaupungin kassaa vedestä, sähköstä ja kaukolämmöstä perittävillä maksuilla. Menettely ei ole myöskään oikeudenmukainen, sillä köyhiltä ja rikkailta peritään JE Oy:n laskut samoilla yksikköhinnoilla. Tuumii

KAUKO TUUPAINEN

kaupunginvaltuutettu (PS)

Jyväskylä, Kuokkala.