Jyväskylän tauti?

Jyväskylän Kaupunkilehti, la 22.1.2011

1960- ja 1970-luvuilla puhuttiin ”Turun taudista”, joka tarkoitti, vähemmän järkeviä ratkaisuja kunnallisessa päätöksenteossa kohdentuen erityisesti kaupungin kaavaratkaisuihin ja vanhojen historiallisten rakennusten purkamiseen.

Jyväskylään on viime vuosina levinnyt vastaavankaltainen virus, joka on tartuttanut kaupunginvaltuuston enemmistön tekemään järjettömiä ratkaisuja.

Entisen Kankaan tehtaan kiinteistön pakko-osto kaupungille 13 miljoonalla velkaeurolla oli yksi sellainen. Oikeisto myötäjuoksijoineen perusteli kauppaa työpaikkojen saannilla alueelle, vaikka ne olisivat rakentuneet sinne ilman kaupunkiakin. Kertoihan maakuntalehtemme näyttävästi 13.1., että Lutakkoon tulee nykyisen 1.500 työpaikan lisäksi lähivuosina 500 uutta työpaikkaa, ilman kaupungin maksumiehenä mukanaoloa.

Toinen suuruudenhullu päätös tehtiin viime maanantaina, kun kaupunki valitsi 13-jäsenisen kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunnan alaisuuteen kolme 13- jäsenistä jaostoa varamiehineen. Jaostot ”valmistelevat” lautakunnan käsittelyyn meneviä asioita. Itsenäistä päätösvaltaa jaostoille ei annettu. Tämä saavutus on Suomen ennätyksen luokkaa. Yleensä lautakunnan alaiset jaostot ovat maksimissaan viisijäsenisiä. Paitsi hallinnollinen byrokratia, myös hallinnon kustannukset kolminkertaistuvat kertaheitolla.

Edellä mainitut tapaukset ovat oireita Jyväskylän taudin leviämisestä. Viimeisimpiä, mutta tuskin viimeisiä, ovat Jyväskylän kaupungin hankintapäätökset, koskien pyykkien pesettämistä Virossa ja tulevan kävelykadun suunnittelun antamista helsinkiläiselle suunnittelutoimistolle. Suunnittelun hintalappu on – tässä vaiheessa – reippaat 100.000 euroa. Yksityiskohtaisilla suunnitteluohjeilla ”pelattiin toteuttamisvaiheesta ulos” paikallinen betonialan yrittäjä, joka olisi ollut valmis kattamaan kävelykadun korkealuokkaisilla päällystekivillä – kiinalaisen tuotteen sijaan.

Kauko Tuupainen
kaupunginvaltuutettu (PS)