Indeksiremontti eläkerahastojen koroilla!

Keskisuomalainen pe 4.3.2011 (lyhentämätön mielipide)

Perussuomalaisten Ek-vaaliohjelman julkistamisen jälkeen, on vastustettu PS:n esittämää taitetun indeksin poistamista sillä. että se maksaisi liian paljon, eikä muilla puolueilla ole haluja puuttua indeksiin”.

Se, että muilla puolueilla ei ole ollut, eikä ilmeisesti ole vieläkään, haluja puuttua taitetun indeksin poistamiseen, on varmasti totta. Historia kertoo, että nykyinen persujen Ek-vaaliehdokas Seppo Kanerva teki Paavo Lipposen sateenkaarihallituksen (sdp, kok,vas, vihreät ja rkp) aikana lakialoitteen taitetun indeksin poistamiseksi.  Aloitteen allekirjoitti yli ¾ kansanedustajista, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Virpa Puisto (sdp) makuutti aloitteen vaalikauden loppuun v. 1999, jolloin se raukesi.

Eräässä valtakunnallisessa lehdessä todettiin 17.1., että ”Eläketurvakeskuksen ja työeläkevakuutusyhtiöiden asiantuntijat ovat laskeneet, että puoliväli-indeksiin siirtyminen maksaisi ensimmäisenä vuonna 104 miljoonaa euroa. Puoliväli-indeksin kustannukset olisivat kymmenen vuoden päästä yli 900 miljoonaa euroa ja vuonna 2035 jo 2,2 miljardia euroa”.

Se on iso tukku seteleitä, mutta paljon rahaa on myös kiinni eläkerahastoissa eli – tällä hetkellä -lähes 140 miljardia euroa.  Yhden prosentin vuosittainen korko ko. summalle on 1,4 miljardia ja kolmen prosentin korko 4,2 miljardia euroa vuodessa. 

Taitetun indeksin poistamiskustannukset voidaan siis rahoittaa eläkerahastojen vuosittaisilla koroilla ja siitä huolimatta rahastojen kasvu jatkuu erinomaisena. m.o.t.

 KAUKO TUUPAINEN,  tilintarkastaja, eläkeläinen