Portugalin lainan ehdot eivät vakuuta

Helsingin Sanomat, mielipidepalsta ma 23.5.2011

Hallitusneuvotteluja vetävä Jyrki Katainen (kok) on asettanut yhdeksi Portugalin lainan ehdoksi, että yksityisten lainanantajien on pysyttävä maassa.. Millä ihmeen määräyksellä Suomi voi pakottaa sijoittajia tekemään tappiollista toimintaa lähes suoritustilassa olevassa maassa?  Jokainen järkevä sijoittaja ottaa rahansa pois Portugalista niin pian kuin se on mahdollista.

On sanottu, että Suomi antaa lainaa vain vakuuksia vastaan.  Mistä kummasta Suomi löytää Portugalista omaisuutta, jota ei vielä ole kiinnitetty? Jäljellä taitaa olla vain Portugalin Parlamenttitalo ja pätkä moottoritietä.

On myös sanottu, että EU:n maiden, IMF:n ja EKP:n antamat lainat saavat takaisinmaksussa ensisijaisen aseman verrattuna yksityisten sektorin lainoihin. Onko tämä mahdollista, kun tiedämme, kuinka yksityinen pankkisektori on nykyisin tarkkana omien sijoitustensa suhteen?

SDP:n idea kansallisesta ja kansainvälisestä rahoitusmarkkinaverosta on mielestäni kuolleena syntynyt ajatus. Vero olisi ns. tasavero ja rasittaisi kaikkia kansalaisia kohonneina taksoina.  Kärsijöinä olisivat kaikki pankkien asiakkaat ja erityisesti velalliset varallisuuteen katsomatta.

KAUKO TUUPAINEN. kansanedustaja (PS)

Jyväskylä