”Kuuden koplan” tyly ohjelma

Keskisuomalaisen mielipidepalsta ke 29.6.2011

Olen saanut palautetta – mallasjuomien ystäviltä – että sana ”sixpack” on väärä nimi istuvalle hallitukselle, koska se politisoi oluen maineen.  Olen samaa mieltä.  Osuvampi nimi olisi – jos on pakko nimitellä – ”Kuuden Kopla”. Istuvathan hallituksessa samat ”sateenkaarihallituksen” puolueet (sdp, kokoomus, vasemmisto, vihreät ja rkp), jotka saivat aikaan ns. taitetun indeksin vuonna 1996.

Vaalilupauksista huolimatta, ”taitetun indeksin” poistamiseen liittyviä toimenpiteitä, ei istuvan hallituksen ohjelmasta löydy. Tiedän, että taustalla on ns. kolmikannan (valtio, työnantaja- ja työntekijäjärjestöt) sopimus.  Perustuslain 2 §:n 1. momentin mukaan ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”.  Eduskunnalla on siis lopullinen päätösvalta, joten toivon hallitukselta esitystä ”taitetun indeksin” poistamiseksi. Koskeehan asia yli miljoonaa työeläkeläistä Suomessa.

Eräs hallituksen jäsen on todennut, että hallitusohjelmasta löytyy merkittävä kädenojennus köyhille. Olen sen ohjelmasta löytänyt, mutta ojennettu käsi ei anna köyhille mitään, vaan päinvastoin ottaa heiltä:

– Valtionosuuksien vähentäminen peruskunnilta aiheuttaa 631 miljoonan euron vajeen kuntien tuloihin.

– Hyvää tarkoittavasta kunnallisveron perusvähennyksestä aiheutuu kuntien tuloihin 200 miljoonan euron lovi.

Edellä kertomani hallituksen esitykset aiheuttavat kaikissa peruskunnissa joko kunnallisen veroprosentin tai kunnan perimien taksojen ja tariffien voimakkaan korotuksen. Tämä on siis hallituksen ”ojennettu käsi”, mikä kouraisee syvältä myös köyhän kuntalaisen kukkaroa.

Oman kotikyläni – Jyväskylän – osalta on arvioitu, että valtionosuusprosentti alenee noin 2,7 yksikköä ja merkitsee rahassa noin 15 miljoonaa euroa.

Perusvähennys on kunnallisverotuksessa tehtävä verovähennys, mikä aiheuttaa Jyväskylälle lähes miljoonan euron vajeen verotuloihin. Hallituksen ”verokikkailun hintalappu” Jyväskylässä on siis lähes yhden veroprosentin luokkaa (16 Me).

Kun tähän lisätään kiinteistöveron alarajan nosto, polttonesteiden veronkorotus ja sanomalehtien tilausten arvonlisävero on moni pienituloinen, opiskelija tai työtön kuntalainen todella tiukoilla.

Kuntalaisella menee hyvin, jos kunnalla menee hyvin.  Jyväskylän kaupungilla ei mielestäni mene hyvin.

KAUKO TUUPAINEN

kansanedustaja (PS),  Jyväskylä

.