Kreikka ja EU-maiden tuleva hätätila

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla la 9.7.2011

Mikä into Suomella on edelleen rahoittaa suoritustilassa olevaa Kreikkaa?  Onhan sinne jo lapioitu riihikuivaa velkarahaa 788 miljoonaa euroa ja lähes toinen mokoma on luvattu maksaa myöhemmin. Valtiovarainvaliokunnassa vierailleet useat asiantuntijat ovat todenneet, että Kreikka maksaa uusilla lainoilla ainoastaan vanhojen lainojen erääntyneet korot ja lyhennykset. Kokonaisvelkamäärä ei siis vähene.

Eikö Suomen hallitus vieläkään tajua, että Kreikan totaalinen konkurssi on edessä heti kun EU-maiden, IMF:n ja EKP:n tuki loppuu. Euroopan keskuspankkia (EKP) kutsutaan jo nyt roskapankiksi, sillä se on viime vuosina ostanut Kreikan ja eräiden muiden maiden liikkeelle laskemia europondeja useiden kymmenien miljardien arvosta. Velkakirjojen arvo on EKP:n taseessa kutistunut 40 – 60 prosenttiin nimellisarvostaan.

Mikään EU-maa ei tunnusta vastuutaan siitä, kun Kreikka pääsi mukaan EU:n talous- ja rahaliittoon, vaikka sen julkisen sektorin alijäämä oli suurempi kuin ”sallittu” kolme prosenttia. Osasyynä oli myös väärennetty valtion kirjanpito, jota entisenä tilintarkastajana kutsuisin kirjanpitorikokseksi. Kreikan tapauksessa rikollinen toiminta palkitaan EU:n ja IMF:n lisälainoilla eli avustuksilla (110 miljardia euroa), joita tuskin koskaan saadaan takaisin.  Viimeisin tukipaketti vastaa Suomen valtion kahden vuoden talousarviota eli melkoisesta rahamäärästä on kyse.

”Vielä koittaa toinenkin aika” sanotaan eräässä työväenlaulussa, jonka vasemmistopuolueet (SDP ja vas.) sekä uusin työväenpuolue (KOK) tulevat aikanaan toteamaan. Siinä vaiheessa, kun Suomessa huomataan kuinka suuri eräiden konkurssiin menneiden EU-maiden hintalappu on Suomelle, on turha selitellä, ”että kyllähän minä, mutta ne pojat”. Lopullinen totuushan on, että Suomen kansa eli veronmaksajat joutuvat kiristämään vyötään, kun on pakko huolehtia Suomen eduskunnan enemmistön tekemistä hölmöistä päätöksistä.

KAUKO TUUPAINEN

valtionvarainvaliokunnan jäsen

kansanedustaja (PS)

Jyväskylä