Eläkekatto ei edennyt eduskunnassa

Keski-Uusimaa lehden mielipidesivulla ma 30.12.013

Lähinnä eläkeläisiä jatkuvasti puhuttanut ns. eläkekatto ei saanut tukea eduskunnan loppuvuoden äänestyksissä. Tekemäni talousarvioesitys kaatui selvin numeroin 132 – 40 eduskunnan täysistunnossa. Eläkekaton takana olivat perussuomalaiset ja vasenryhmän kaksi edustajaa sekä keskustasta Antti Kaikkonen.

Eläkeläisten eläkekatto vaikuttaa olevan suomalaisille iäisyyskysymys. Eläkekatto on tänä vuonna voimassa kaikissa Euroopan maissa paitsi Suomessa, Virossa, Tanskassa, Irlannissa, Alankomaissa ja Portugalissa.

Mikä olisi sopiva eläkekaton euromäärä Suomessa? Sveitsissä se on 5.700 euroa/kk, Saksan vanhoissa osavaltioissa 5.800 ja uusissa 4.900 euroa, Norjassa 6.400 euroa ja Ruotsissa 4.190 euroa/kk. Suomessa eläkekatto voisi asettua 4.000 – 5.000 euron haarukkaan.

Vaikka suuria yli 10.000 euroa kuukaudessa eläkettä saavia eläkeläisiä ei Suomessa ole kovinkaan paljon verrattuna 1,5 miljoonaan työeläkeläiseen, olisi myös Suomeen syytä säätää laki eläkekatosta, sanoo Tuupainen. 

Eläkekatoksi hän esitti 4.000 euroa kuukaudessa., jolloin se olisi ”kilpailukykyinen” Pohjoismaiden maksamiin eläkkeisiin.

KAUKO TUUPAINEN (ps)

kansanedustaja

Järvenpää/Jyväskylä