Demarien valta-asema horjuu uudessa Suur-Jyväskylässä

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla ma 27.1.2014

Arvostamani toimittaja Katri Nieminen analysoi Keskisuomalaisessa 20.1.2014 tulevan Suur-Jyväskylän (?) valtuuston kokoonpanoa otsikolla ”Demareiden valta-asema säilyisi uudessa Jyväskylässä”.

Juttu perustui faktoihin, jotka eivät kuitenkaan olleet tästä ajasta.  Viimeisimpien sekä Ylen että Hesarin teettämien galluppien perusteella demarit tullevat menettämään valta-asemansa tulevissa kunnallisvaaleissa. Kun näin käy niin Suomen Keskusta ja Kokoomus lisäävät eniten kannatustaan myös Jyväskylässä. Selkeää nostetta on myös Perussuomalaisilla.

Syynä demareiden kannatuksen vähenemiseen ei ole pelkästään äänestäjien pettäminen valtakunnan tasolla, vaan myös kuntatasolla. Jostain syystä töpeksinnästään huolimatta kokoomus säilyttänee äänestäjien tuen. Onko syynä massiivinen henkilömainonta, vai mikä, sitä en tiedä.

Oma ennusteeni tulevan uuden yhdeksän kunnan valtuuston kokoonpanoksi on seuraava: keskusta 15 valtuutettua, kokoomus 14, demarit 12, perussuomalaiset 11, vihreät 6, vasemmisto 5 (vaaliliitossa skp:n kanssa 6) ja kristilliset 3 valtuutettua. Toki vaali kertoo lopullisen paikkajaon.

Surkeinta Suur-Jyväskylän muodostamisessa on kunnallisdemokratian voimakas näivettyminen. Valtuustopaikastaan ovat varmoja vain Jyväskylän valtuustossa istuvat kansanedustajat, jos ovat ehdolla tulevissa vaaleissa. Sen sijaan 216 nykyvaltuutettua eri valtuustoissa menettäisi paikkansa.

En tässä yhteydessä ota enemmälti kantaa tulevan (?) Suur-Jyväskylän muihin heikkouksiin, joita on kasapäin. Halusin lähinnä kertoa, että melkoinen mullistus tulee käymään poliittisissa voimasuhteissa uudessa valtuustossa, jos se joskus näkee päivänvalon, jota en suinkaan toivo.

KAUKO TUUPAINEN

kaupunginvaltuutettu (ps)

Jyväskylä