Valitaan pormestari kansanvaalilla

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla 5.3.2014

Kauan sitten, 19.5.2003 tein valtuustoaloitteen, että Jyväskylä tutkisi mahdollisuuksia hakeutua ns. pormestarimallin kokeilukaupungiksi. Kirjoitin  (Ksml 18.2.2010), että kansanvaalilla valittu pormestari olisi suoraan poliittisessa vastuussa kaupunkilaisille, kun esimerkiksi kaupunginjohtajalla on vain virkavastuu. Pormestarista tulisi samalla kaupunkilaisten ykkösedustaja kaupungin hallinnossa.

Pormestarilla olisi oikeus ja velvollisuus saattaa julkiseen keskusteluun asiakysymyksiä ja tuottaa niihin erilaisia vaihtoehtoja. Nykykulttuurissa kaupunginhallituksen valmisteluun tulevat asiat vain virkamiesjohdon kautta, jolloin “epämukavat” asiat saattavat maata johdon pöytälaatikossa pitkiäkin aikoja.

Kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa kahdesti. Ensimmäisellä kerralla (1.3.2004) valtuusto totesi asian olevan yhä “keskushallinnon valmistelussa”. Myöhemmin (14.3.2005) valtuusto totesi, vuonna 2004 päättäneensä kaupungin hallinnon uudistamisesta, joten ”aloite ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin”.

Aiemmat paikalliset demarikellokkaat vastustivat aloitetta toteamalla, että jos kaupunkilaiset saavat valita pormestarin, niin valituksi tulee joku turhanpäiväinen julkkis, jolloin mennään ojasta allikkoon.  Ei nähty metsää puilta.

Ideani oli tuolloin ja on vieläkin, että valtuustoryhmät asettavat oman ehdokkaansa pormestariksi.  Tämän jälkeen valtuusto asettaa heistä esimerkiksi kolme eniten ääniä saanutta ehdokkaiksi, joista kaupunkilaiset valitsevat oman suosikkinsa pormestariksi. Pormestarin toimikausi olisi rajallinen, 5-7 vuotta, jonka jälkeen vakanssi olisi katkolla. 

Kansanvaali ei olisi mikään uusi menettely Suomessa, sillä onhan Tasavallan Presidenttikin valittu tehtäväänsä kansalaisten toimesta ja seurakuntien kirkkoherrat jo vuosikymmenet. Jo mainitussa kirjoituksessani nelisen vuotta sitten arvelin, että sopiva ajankohta Jyväskylässä voisi olla ”Markku Anderssonin eläkkeelle jäämisajankohta eli 3- 4 vuoden kuluttua”.

KAUKO TUUPAINEN

kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja (ps)

Jyväskylä