Alennusta EU:n jäsenmaksusta

Keskisuomalainen, to 24.9.2015

Suomi liittyi EU:n jäseneksi neuvoa antavan kansanäänestyksen ja eduskunnan päätöksen jälkeen 20 vuotta sitten. Tämän jälkeen Suomi on ollut – jäsenmaksun osalta – vuosittain ns. nettomaksaja EU:lle, vuosia 1996,1997 ja 2000 lukuun ottamatta.

Viime hallituskaudella eli vv. 2011 – 2014 Suomen nettomaksut olivat 2,723 miljardia euroa eli keskimäärin 680,8 miljoonaa euroa vuosi. Yksi syy Suomen korkeisiin nettomaksuihin on EU:n maksualennusjärjestelmä. Jäsenmaksuhelpotusta saa eniten Iso-Britannia, mutta alennusta maksetaan myös Saksalle, Hollannille, Itävalalle, Ruotsille ja Tanskalle. Kaikki nämä maat ovat Suomen tavoin nettomaksajia.

Suomi maksaa tänä vuonna Iso-Britannian alennuksesta 136 miljoonaa euroa. Perussuomalaiset ovat vaatineet useaan otteeseentästä maksusta alennusta Suomelle. Kokoomuksen johtama hallitus ei ole tähän suostunut.

Olisiko nyt paikka uudistaa vaatimus, kun pääministeri on vaihtunut ja perussuomalaiset ovat hallituksessa?

KAUKO TUUPAINEN

eduskunnan tilintarkastaja (ps)

Jyväskylä