Muutos lomarahan maksuun

Suur-Jyväskylän lehti, ke 23.9.2015

Lomaraha tunnettiin aiemmin nimellä lomaltapaluuraha ja se otettiin käyttöön osana palkanansaitsijan palkkaa, jotta työntekijä palaisi lomaltaan takaisin saman työnantajan palvelukseen. Nyt työtilanne on aivan toinen ja työntekijät palaavat taatusti loman jälkeen entisiin työtehtäviin. Lomarahasta on tullut melkoinen kiista liittotasolla ja EK sekä maamme hallitus ovat vaatineet sen puolittamista.

Jotta lomarahakiista voitaisiin poistaa kertarysäyksellä, esitän seuraavan kaltaista menettelyä. Jos lomarahan suuruus on vaikkapa 1 200 euroa, niin se jaetaan kahdellatoista (12) ja saatu jakojäännös lisätään työntekijän kuukausittain maksettavaan palkkaan. Tällöin vuosiansio ja lopullinen verotus säilyvät muuttumattomina. Jatkossa nykyisen kaltainen lomaraha poistuisi. Menettely tekisi oikeutta nykyisille työntekijöille. Uusille työntekijöille vanhaa ”lomarahaetuutta” ei maksettaisi, jolloin päästäisiin hallituksen ehdottamiin säästöihin.

KAUKO TUUPAINEN

ex. kansanedustaja

kaupunginvaltuutettu (ps)

Jyväskylä