Talous on laitettava kuntoon

Keskisuomalainen, ke 17.6.2015

Jyväskylän Eläkkeensaajat ry:n puheenjohtaja, talousneuvos Matti Ojala otti tällä palstalla 13.6. kantaa nykyhallituksen toimiin otsikolla ”Eriarvoistaminen lisääntyy”. Teksti oli sisällöltään täyttä asiaa, joskin sen julkistaminen olisi pitänyt tapahtua jo neljä vuotta sitten.

Arvostan Ojalaa paitsi eläkeläisten etujen ajajana myös julkistaloutta ymmärtävänä eläkeläisenä, mutta räikeää puoluepolitikointia tulisi hänenkin välttää. Kaikki Ojalan luettelemat eläkeläisten etuja kaventavat asiat olisi voitu poistaa tai ainakin laittaa vireille jo edellisen hallituksen aikana, mutta näin ei suinkaan tapahtunut. Päinvastoin. Hallitus ajoi Suomen lähes konkurssin partaalle eduskunnan silloisen enemmistön tukemana.

Hallitus otti uutta nettovelkaa toimikautenaan 20 miljardia euroa eli keskimäärin 5 miljardia vuodessa. Lisäksi edellinen hallitus teki EU:n, EVM:n ja IMF:n kautta sitoumuksia mm. Kreikan lainoista kuuden miljardin verran, jotka lankeavat maksuun, jos Kreikka ei huolehdi omista velvoitteistaan. Hallitus ei myöskään lotkauttanut korviaan perussuomalaisten esityksille vaatia huojennusta EU:n jäsenmaksuihin Iso-Britannian tapaan. Suomen nettomaksut EU:lle olivat vv. 2011–2013 yhteensä 1,914 miljardia ja viime vuonna syyskuun loppuun mennessä 1,1 miljardia euroa eli neljän viime vuoden aikana yhteensä kolme miljardia euroa. Tällä rahalla olisi voitu korjata myös eläkeläisten ja vanhusten elinehtoja.

Edellisen hallituksen toimet ovat aiheuttaneet sen, että Suomi on koko ajan ollut ”vekselivetoinen”, josta johtuu, että velkamme tullee olemaan tämän vuoden lopulla 102 miljardia euroa eli 19 245 euroa per jokainen suomalainen. Kaikki ymmärrämme, että jos istuva hallitus haluaa laittaa maan talouden kuntoon, niin se vaatii pääministeri Sipilän mukaan ikäviä päätöksiä, jotta emme joutuisi sille kuuluisalle ”Kreikan tielle”.

Olen ymmärtänyt, että hallitusohjelmaa voidaan tarkistaa kuluvan hallituskauden aikana, jolloin otettaneen esille myös eläkkeellä olevien kansalaisten etujärjestöjen esittämät asiat sekä palata verotuksen oikeudenmukaisuuteen.

Toivottavasti myös Jyväskylän valtuutetut huomioivat tulevan syksyn budjettikokouksessa eläkeläiset ja vanhukset paremmin kuin mihin viime vuosina on päädytty.

KAUKO TUUPAINEN

eläkeläinen,

kaupunginvaltuutettu (ps)

Jyväskylän Kuokkalasta