Hieman havainnollistusta Kreikan veloista

Keskisuomalainen, ke 11.3.2015

Kreikan johdossa on tällä hetkellä todellisia politiikan pelureita, jotka lupaavat kansalaisilleen laittaa maan talousasiat kuntoon, tekemättä mitään konkreettista asian eteen. Suomen valtiovarainministeriön tiedon mukaan (YLE 11.2.2015) Kreikalla on velkaa 316 miljardia euroa. Velan määrä on huikeat 180 prosenttia bruttokansantuotteesta. Vertailun vuoksi totean, että Suomen velka on noin 60 % BKT:sta.

Jos ja kun Kreikan velan määrää konkretisoidaan, niin Järvenpään kaupungin talous hoituisi 1 050 vuotta ja Jyväskylän kaupungin talous 315 eteenpäin. Velalla saataisiin 1 580 000 kappaletta 200.000 euron hintaisia asuntoja tai kesämökkejä. Myös autokauppa elpyisi, sillä velalla saisi esimerkiksi suosittuja Nissan Qashgai autoja 13 700 000 kappaletta.

Karu totuus on, ettei Kreikka koskaan selviä veloistaan, vaikka EU:n edustajat ovat asiasta toista mieltä. Velkojen lyhennyksiä on lykätty ja tällä hetkellä velkojen maturiteetti eli takaisinmaksuaika on 32,5 vuotta ja tietojeni mukaan myös lainojen korot pääomitetaan. Suomen Kreikkavastuut ovat 7,1 miljardia euroa, jotka ovat muodostuneet lähinnä Jyrki Kataisen (kok) hallituksen toimesta. Aika näyttää, milloin takaukset lankeavat maksuun.

Keväällä selviää millainen maamme uusi hallitus on koostumukseltaan. Toivoa sopii, että ”uudet luudat” lakaisevat jatkossa niin, että hallituksesta löytyy todellista vastuuta maamme talouden vakauttamiseen ja sen myötä myös elinkeinoelämän elvyttämiseen. Otettamme Euroopan Unioniin on myös syytä tiukentaa, jotta nettomaksumme EU:lle pysyvät kohtuuden rajoissa.

KAUKO TUUPAINEN

Kansanedustaja (ps)

valtiovarainbaliokunnan jäsen

Jyväskylä