Hallintarekisteri on kyseenalainen

Keski-Uusimaa-lehti ti 8.12.2015

Valtiovarainministeri Stubbin talouspoliittinen neuvonantaja, kansanedustaja Eero Lehti (kok.) otti tässä lehdessä 3.12. kantaa hallintarekisterin nykytilaan otsikolla ”Hallintarekisteri hakusessa”. Muutama kommentti kirjoituksen johdosta.

Viime eduskuntakaudella käsiteltiin asiaa sekä eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa että tarkastusvaliokunnassa. Verotusneuvos Markku Hirvonen totesi tuolloin valiokunnassa, että Suomen valtio menettää vuosittain lähes 800 miljoonaa euroa verotulojen kansainväliseen sijoitustoimintaan liittyvän harmaan talouden seurauksena.

Menetykset ovat pääosin seurausta arvopaperiomistuksen nimettömyydestä. Tällöin osakkeiden tosiasiallista omistajaa ei tarvitse selvittää osinkoja maksettaessa. Myöskään pörssissä toimivilta ulkomaisilta etävälittäjiltä ei vaadita tietoja suomalaisten asiakkaiden arvopaperikaupoista.

Hallintarekisterin laajentaminen palvelisi lähinnä finanssimaailman ja suurten sijoittajien tarpeita eli niitä, jotka haluavat pitää osakeomistuksensa salassa. Kyse ei ole pelkästään menetettävistä verotuloista, vaan osakeomistuksen salaaminen julkisuudelta edistää paitsi talousrikollisuutta myös korruptiota.

Julkisuudessa on todettu, että poliisiviranomaisella on erittäin kielteinen kanta hallintarekisterin uudistukseen, koska poliisi ei jatkossa pystyisi tunnistamaan suomalaista sijoittajaa eikä paljastamaan väärinkäytöksiä. Järjestäytyneet rikollisryhmät ovat jo nyt ”kieli pitkällä” odottamassa hallintarekisterin voimaantuloa. Siksi olen erittäin tyytyväinen rekisteriesityksen poisvetoon hallituksen toimesta. Kiitos kuuluu perussuomalaisten eduskuntaryhmälle, joka jo viime kaudella vastusti hallintarekisterin käyttöönottoa.

KAUKO TUUPAINEN
eduskunnan tilintarkastaja, talousneuvos
Jyväskylä