Vastustan SOTE-maksun korotusta

Keskisuomalaisen mielipidepalsta la 12.12.2015

Lukaisin eilisestä Keskisuomalaisesta Katri Niemisen tekemän uutisen Jyväskylän perusturvalautakunnan päätöksestä korottaa, äänestyksen jälkeen, ns. sote-asiakasmaksuja peräti 30 prosentilla. Äänestystulos näytti jälleen kerran menevän maamme hallituksen voimasuhteiden mukaisesti.

Ikävintä tehdyssä päätöksessä oli, ettei korotuksesta tai sen määrästä ollut riviäkään ensi vuoden talousarvioehdotuksessa, joten me valtuutetut emme olleet tietoisia asiasta. En sano, että kyseessä oli tietoinen salailu, mutta joku siinä kuitenkin mättää.

Valtuusto äänesteli kiinteistöverojen korotuksista, lasten subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, joten kyllä valtuuston olisi pitänyt ottaa kantaa myös sote-maksujen huikeaan korotukseen. Mutta, miten päätät, kun asia pimitetään valtuutetuilta.

Haluan tässäkin yhteydessä korostaa, että voimassa olevan kuntalain mukaisesti, valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että valtuustolle kuuluu kunnan toiminnan ja talouden kokonaisvastuu, riippumatta siitä, miten toiminnan hoitaminen on organisoitu. Perästä kuuluu.

KAUKO TUUPAINEN

kaupunginvaltuutettu (ps)

talousneuvos

Jyväskylä