Velanotollakin varaudutaan tulevaisuuden haasteisiin

Keskisuomalaisen Mielipideosasto 23.10.2007:

Velanotollakin varaudutaan tulevaisuuteen

Arvostamani kokoomuksen uusi kansanedustaja Henna Virkkunen kirjoitti Keskisuomalaisen puheenvuoropalstalla 22.10.2007 otsikolla ”Velanmaksulla varaudutaan tulevaisuuteen”. Hyvä ja perusteltu kannanotto, mutta toisenlaisiakin mielipiteitä on olemassa. Minä edustan niitä.

Valtionvelan määrä vaihtelee jatkuvasti, ollen vajaa vuosi sitten eli 31.10.2006 yhteensä 56,873 miljardia euroa eli 10.937 euroa jokaista suomalaista kohden ja vajaa kuukausi sitten velan määrä oli laskenut noin 52 miljardiin. Valtio maksaa korkoa tämän vuoden talousarvion mukaan 2,3 miljardia ja lainojen lyhennystä vain 0,163 miljardia euroa. Toisaalta valtion osinko- ja korkotulot ovat – talousarvion mukaan – 0,950 miljardia euroa.

Velkaa valtiolla on siis melko paljon, mutta sitä on vuosittain otettu järkeviin investointeihin tai Suomen elinkeinoelämää ylläpitäviin tarpeisiin, joten hätä ei ole niin suuri kuin kokoomus julistaa.

Täytyy muistaa, että merkittävä osa lainoista kohdentuu myönnettyihin arava- ja maatalouden lainoihin (lähes 13 miljardia) ja kun tiedostetaan valtion omistamien pörssiosakkeiden markkina-arvo, niin hätähuutoon ei todellakaan ole syytä. Onhan valtion velan vastapainona taseessa lähes 30 miljardin arvoiset pörssiosakkeet.

Vaikuttaakin siltä, että keskustan, kokoomuksen ja sen viherosaston poliittinen ajatusmaailma on tällä hetkellä niin köyhien kyykyttämistä kuin mm. sairaanhoitajien oikeutettujen vaatimusten vähättelyä. Miksi? Siksi, että mikä muu voi olla syynä, jos valtionvelan takaisinmaksu äkillisesti kaksitoistakertaistetaan eli nostetaan kahteen miljardiin euroon, nykyiseen 0,163 miljardiin nähden.

Valtio, kunta ja yksityiset henkilötkin ottavat lainaa siksi, että varaudutaan tulevaisuuteen. Näin olen minäkin aikoinani tehnyt, kun rahoitimme ensimmäistä asuntoamme. Jatkossakin on julkisyhteisöjen (valtio ja kunta) otettava lainaa, jotta selviydytään asukkaiden perustarpeista, joihin kuuluvat mm. koulutus sekä terveyden- ja vanhustenhoito ajanmukaisissa tiloissa.

KAUKO TUUPAINEN
kaupunginvaltuutettu
PerusÄssät, Jyväskylä