Parlamentarismi on tiensä päässä

Keskisuomalainen, la 19.9.2015

Suomalainen parlamentarismi on mielestäni tiensä päässä. Kun nykysysteemissä hallitus vaihtuu oppositioksi, niin ”vastuu” vaihtuu räksytykseksi. Yhteiskuntarauha järkkyy jatkuvasti eri syistä. Kokonaisvaltaista vastuuta ei näytä kantavan kukaan, vaan eritasoinen politikointi ja kinastelu jatkuvat vuodesta toiseen.

Pääministerin johtama puhemiestrio ei päässyt sopuun ay-väen kanssa ns. yhteiskuntasopimuksesta, vaan vastapuoli ”veti herneet neniin” ja päätti näyttää mahtinsa puolueiden johdolle ja Suomen kansalle. Ei pojat homma näin pelitä.

Yli 40 vuotta kunnallispolitiikassa mukana olleena, olen pohdiskellut, että myös valtiopolitiikassa tulisi siirtyä ns. kaikkien puolueiden hallituksiin. Tasavallan hallituksessa tulisi olla lähes kaikkien eduskuntaan valittujen puolueiden edustus suhteellisuuden mukaan.

Tällöin viime vaalien perusteella 15 ministerin hallitukseen tulisi Suomen Keskustasta neljä ministeriä, Perussuomalaisista, Kokoomuksesta ja SDP:stä, kustakin kolme sekä Vihreistä ja Vasemmistoliitosta, molemmista 1 ministeri. Hallituksen puheenjohtajan eli pääministerin paikka kuuluisi tässä esimerkissä suurimmalle ryhmälle eli Keskustalle. Muiden ministeripaikkojen jako tapahtuisi sopimuksen mukaan. Hallituksen ulkopuolelle jäisivät vain vähäisen kannatuksen saaneet pienpuolueet ja valitsijayhdistykset.

Jos Suomen kunnat pärjäävät ilman nykyisenkaltaista parlamentarismiakin, niin miksei eduskuntakin. Enemmistö löytyy aina ja kun nykyistä hallitusohjelmaa vastaavat sopimukset syntyvät peruskunnissa niin miksei eduskunnassakin.

KAUKO TUUPAINEN

kaupunginvaltuutettu (ps)

Jyväskylä